VR lisää 45 junaa viikossa eri puolille Suomea

7.10.2010_Sm4_vihrea_0003

© VR Group

VR parantaa palvelujaan ja lisää juhannusviikolla uusia junavuoroja Tampereelta Pohjanmaalle ja Ouluun. Helsingin ja Tampereen välisiä aikatauluja muutetaan keskipäivällä siten, että junat palvelevat myös väliasemia Riihimäki, Hämeenlinna, Toijala ja Lempäälä. Myös yöjunien aikatauluja muutetaan paremmin yhteensopiviksi lentoliikenteen kanssa. Härmään avataan uusi asema, jossa osa Pohjanmaan junista pysähtyy kesä-elokuussa.

VR parantaa 19. kesäkuuta lähtien junayhteyksiä etenkin Pohjanmaalla. Junamatkustaminen on vahvassa kasvussa koko maassa: matkustaminen lisääntyi viime vuonna kaupallisessa liikenteessä 8%, Helsingistä Seinäjoelle jopa 20%.

– On hienoa, että ihmiset ovat löytäneet juniin. Viime vuosi oli meille isojen muutosten vuosi; alensimme hintoja pysyvästi 25 % ja nopeutimme junayhteyksiä eri puolilla Suomea samaan aikaan kuin merkittävästi tehostimme toimintaamme. Olemme edelleen käyneet huolella läpi asiakkaidemme tarpeita ja löytäneet mahdollisuuksia nyt lisätä vuoroja omassa kaupallisessa liikenteessämme siellä, missä kysyntää on, sanoo VR:n matkustajaliikenteen johtaja Maisa Romanainen.

Oulusta Seinäjoelle liikennöidään yksi uusi aamuvuoro kello kuuden aikaan (ma-pe ja su). Aamuyhteydet Oulusta ja pienemmiltä väliasemilta paranevat Helsinkiin, Vaasaan, Jyväskylään ja Turkuun. Tampereelta Ouluun liikennöidään vastaavasti uusi iltapäivävuoro noin klo 15, joka niin ikään palvelee pohjoisen pienempiä väliasemia ja tarjoaa samalla suoran yhteyden Turusta Ouluun.

Seinäjoen ja Vaasan välisiä yhteyksiä parannetaan tuomalla ma–pe ja su uudet junavuorot puoleen päivään, Seinäjoelta noin klo 12 jälkeen ja Vaasasta ennen klo 14, sekä alkuiltaan, Seinäjoelta klo 15 jälkeen ja Vaasasta noin klo 17. Tämä juna jatkaa suoraan Tampereelle. Samalla yhteydet sekä Ouluun että Helsinkiin paranevat. Vaasan ja Seinäjoen välillä liikennöi myös edelleen pieniä paikkakuntia palveleva liityntäbussi.

Härmässä avataan 19.6. uusi, kesän matkailijoita palveleva asema, jolla pysähtyy päivittäin 4–6 junavuoroa 13.8. asti. Asemalta on kävelymatka Power Parkiin, jossa vierailee vuosittain noin 450 000 asiakasta. Liikennöinnistä Härmään on sovittu kesinä 2017-2019.

Helsingin ja Turun välille tuodaan yksi uusi vuoro perjantaille klo 12.30 aikaan Helsingistä Turkuun ja sunnuntaisin noin kello 21.30 Turusta Helsinkiin.

Hämeenlinna ja Riihimäki saavat lisää vuoroja keskipäivään

Helsinki-Tampere on Suomen vilkkain liikenneväylä, jossa kulkee nopea noin 1:30 kestävä junayhteys kerran tunnissa. VR kokeilee tulevalla aikataulukaudella mallia, jossa yksi nopea vuoro molempiin suuntiin muutetaan ruuhka-ajan ulkopuolella hitaammaksi, myös väliasemia Riihimäki, Hämeenlinna, Toijala ja Lempäälä palvelevaksi.

Muutos koskee Pendolino-junia S 169 klo 11:27 (suunniteltu uusi lähtöaika 11:04) Helsingistä Tampereelle ja S 170 klo 11:02 (suunniteltu uusi lähtöaika 11:07) Tampereelta Helsinkiin. Matka-aika on noin 1:48. Muutos parantaa myös Tampereen ja Lahden välisiä yhteyksiä. Lisäksi samoilla väliasemilla pysähtyy jatkossa maanantaista perjantaihin ja sunnuntaisin uusi junavuoro suunnitelman mukaan klo 14:04 Helsingistä Poriin sekä sunnuntaisin Helsingistä klo 21:04 Tampereelle. Kaikki junien lähtöajat täsmentyvät kevään aikana.

– Olemme seuranneet matkamäärien kehitystä ja kuunnelleet asiakkaidemme toiveita etenkin Hämeenlinnassa ja Riihimäellä. Muutamme 26.3. alkaen useimmat taajamajunayhteydet vaihdottomiksi ja olemme lisänneet kalustoa ruuhkajuniin. Nyt parannamme vielä keskipäivän yhteyksiä sekä Tampereen että Helsingin suuntiin. Toivomme uudistusten kokonaisuudessaan lisäävän edelleen junamatkustusta tällä Suomen kasvukäytävällä ja teemme päätöksiä jatkosta kysyntään perustuen, sanoo VR:n kaukoliikenteen suunnittelujohtaja Antti Tuominen.

Yhteydet lentokentälle paranevat

Samassa yhteydessä VR parantaa junaliikenteen yhteensopivuutta lentoliikenteeseen. Yöjunien aikataulut muutetaan paremmin sekä aikaisiin aamu- että myöhäisiin iltalentoihin sopiviksi. Lentoasemalla pääsee kätevästi yhdellä junalipulla ilman lisämaksua kaikkialta Suomesta. Asiakas vaihtaa junaa lentokentälle vievälle Kehäradalle joko Pasilassa tai Tikkurilassa. Junalla lentoasemalla matkustaa yhä useampi, vuonna 2016 matkoja tehtiin kaukoliikenteen lipuilla yli 300 000 (+ 220 %).

Kesäkuun aikataulut julkaistaan 21. huhtikuuta, jolloin myös liput tulevat myyntiin.
Kesäksi ei tule voimaan harvennettuja aikatauluja, vaan uudet aikataulut ovat voimassa 19.6. – 9.12.2017. Kesällä tehdään totuttuun tapaan myös Liikenneviraston ratatöitä, jotka hidastavat joitain aikatauluja ja osa junista korvataan linja-autoilla. Kesän ratatöistä kerrotaan tarkemmin huhtikuussa.

Junamatkustamisen vahva kasvu jatkuu: yhä useampi suomalainen valitsi tammikuussa junan

vihrea_makuuvaunu3

Kuva: VR GROUP

Suomalaiset tekivät tammikuussa yli 912 000 kaukoliikenteen junamatkaa (+12 %). Matkustus on kasvussa etenkin Pohjois-Suomeen. Hiihtolomaviikolla yöjunissa matkustaa yhteensä yli 10 000 matkustajaa.

VR:n vuosi on alkanut vahvasti; matkamäärät kasvoivat kotimaan kaukoliikenteen verkostolla lähes 12 % viime vuoden tammikuuhun verrattuna. Junamatkoja tehtiin tammikuussa yhteensä yli 912 000. Voimakkaimmin matkustaminen kasvoi Helsingistä Rovaniemelle (+ 53 %), Tampereelle (+15 %), Jyväskylään (+12 %) ja Ouluun (+12 %). VR alensi hintojaan pysyvästi neljänneksellä helmikuussa 2016. Alemmasta hintatasosta huolimatta myös myynti kasvoi hieman tammikuussa.

– Lapin matkailun kansainvälisestikin noteerattu vetovoima näkyy meillä hienosti, asiakkaat ovat löytäneet yöjunat. Lisäksi Ouluun pääsee päiväjunilla edullisimmillaan alle 30 eurolla ja saimme viime vuonna typistettyä jopa tunnin pois Oulun matka-ajasta, sanoo VR:n matkustajaliikenteen johtaja Maisa Romanainen.

Tammikuu on vilkasta matkustusaikaa myös Suomen ja Venäjän välisessä junaliikenteessä. Etenkin Pietariin liikennöivien Allegro-junien matkustajamäärät kasvoivat tammikuussa voimakkaasti (+22 %).

Hiihtolomien yöjunat täyttyvät, päiväjunissa tilaa vielä

Eteläisen Suomen hiihtolomalla (vko 8) yöjunamatkustus Lappiin on erittäin vilkasta. Hiihtolomaviikolla yöjunissa matkustaa yhteensä yli 10 000 matkustajaa. Menoliikenne painottuu perjantaille (17.2.) etelästä pohjoiseen ja paluuliikenne lauantaille (25.2.) pohjoisesta etelään. Perjantain yöjunat etelästä pohjoiseen ovatkin jo lähes täynnä (94 %), myös lauantain paluujunissa (25.2.) on vain rajallisesti paikkoja jäljellä. Päiväjunissa tilaa löytyy kuitenkin edelleen hyvin sekä meno- että paluumatkoille. 

VR:n asiakkaat entistä tyytyväisempiä

vihrea_makuuvaunu3

Kuva: VR Group

Junamatkustajat ovat entistä tyytyväisempiä VR:n palveluihin ja yhä useampi haluaa suositella junaa läheisille ja tutuille. VR:n suositteluhalukkuus on noussut korkeimmalle tasolle moneen vuoteen. Asiakastyytyväisyys on parantunut samalla kun VR:n matkustajamäärät ovat kasvaneet koko vuoden.

Asiakkaista 80 prosenttia on tyytyväisiä tai erittäin tyytyväisiä palvelutasoon, tyytymättömiä on 11 prosenttia. Palvelun suositteluhalukkuus on kasvanut 2016 aikana 24 prosenttia. Erityisen myönteistä palautetta VR saa konduktöörien ystävällisyydestä, palvelualttiudesta ja asiantuntemuksesta. Junamatkalla matkustajat arvostavat matkustamon siisteyttä ja matkan turvallisuutta. Tämä käy ilmi tuoreesta Taloustutkimuksen VR:lle tekemästä asiakastyytyväisyystutkimuksesta, johon osallistui yli 1 600 vastaajaa.

Asiakkaat antavat kehuja lipun ostamisesta digitaalisista kanavista. Nykyisin 75 prosenttia lipuista ostetaan verkkokaupasta tai mobiilikanavista, jonka osuus kasvaa eniten.
– On mukava kuulla, että asiointi VR:n kanssa koetaan helpoksi. Uusimme digitaalisia palveluja laajasti tänä vuonna, sanoo VR:n matkustajaliikennejohtaja Maisa Romanainen. Uudistuksia on tulossa niin mobiiliin, verkkokauppaan, automaatteihin kuin paikanvaraukseenkin.

Satojatuhansia matkustajia lisää

Junamatkustajat toivovat parannusta erityisesti wlan-yhteyksiin, WC-tilojen siisteyteen sekä myöhästymisestä tiedottamiseen.
– Kuuntelemme saamaamme palautetta – ja olemme jo ottaneet työn alle näihin liittyviä kehityskohteita. Esimerkiksi junaverkkoa on parannettu merkittävästi, kertoo Romanainen.

VR seuraa säännöllisesti matkustajien tyytyväisyyttä. VR on myös eurooppalaisittain hyvä junayhtiö, tuore EU-komission selvitys kertoo asiakastyytyväisyyden olevan paras. Lue lisää EU-selvityksestä.

Päättynyt vuosi sekä joulun ja vuodenvaihteen matkustuskausi ovat olleet VR:llä erityisen hyviä. Vuoden loppu noudatti koko vuoden kasvanutta kehitystä. Helmikuun hintauudistuksen ja kesäkuussa tehtyjen reittien nopeutusten myötä junamatkoja on VR:n omassa kaupallisessa liikenteessä tehty noin 350 000 edellisvuotta enemmän.

VR Groupin liikevoitto säilyi lähes ennallaan

helsingin_asema_kivimiehet_ja_kellotorni_4777

Kuvaaja: Soile Laaksonen

VR Groupin tammi−syyskuun liikevoitto oli 25,5 miljoonaa euroa.
•    Matkustajaliikenteessä matkamäärät kasvoivat, tammi−syyskuussa tehtiin 83,9 miljoonaa matkaa.
•    VR Transpointin kuljetusmäärät nousivat vertailukaudesta 8,6 prosenttia ja olivat 30,4 miljoonaa tonnia.
•    VR Trackin ja Siemensin muodostama työyhteenliittymä uusii Riihimäki–Tampere-rataosuuden turvalaitejärjestelmän. Uudistus varmistaa pääradan turvallisen ja korkean käytettävyyden pitkälle tulevaisuuteen.

VR-konsernin tammi−syyskuun liikevaihto oli 872,6 (908,4) miljoonaa euroa. Liikevaihto laski viime vuodesta 3,9 prosenttia. Katsauskauden liikevoitto oli 25,5 (26,0) miljoonaa euroa.

Matkustajaliikenteessä junien täyttöaste oli syyskuussa 41,5 prosenttia. Täyttöaste kasvoi syyskuussa +7,5 prosenttiyksikköä. Liikenteen suunnittelulla ja hinnoittelu-uudistuksella on ollut merkittävä positiivinen vaikutus junien täyttöasteeseen. VR Transpointin kuljetusvolyymit kasvoivat 8,6 prosenttia verrattuna viime vuoden vastaavaan aikaan ja olivat 30,4 miljoonaa tonnia.

– Matka- ja kuljetusmäärien kasvu kertovat, että olemme oikealla tiellä. Haluamme jatkossakin kehittää asiakkaille tarjottavia palvelujamme. Kaiken kehitystyön lähtökohta on asiakkaidemme kuuntelu niin matkustajaliikenteessä, tavaraliikenteessä kuin VR Trackin liiketoiminnassa, VR Groupin toimitusjohtaja Rolf Jansson sanoo.

VR Group nimitti 20. lokakuuta uudeksi toimitusjohtajaksi Rolf Janssonin, joka on aiemmin työskennellyt VR Transpointin johtajana. Edellinen toimitusjohtaja Mikael Aro siirtyy toisen työnantajan palvelukseen marraskuun lopulla.

VR:n matkustajaliikenteessä junamatkustaminen kasvussa

Matkustajaliikenteen liikevaihto oli 372,5 (401,8) miljoonaa euroa ja se laski tammi−syyskuussa 7,3 prosenttia. Liikevaihdon laskuun vaikutti etenkin kotimaan kaukoliikenteen laskenut hintataso.

Juna- ja autoliikenteessä tehtiin yhteensä 83,9 (83,8) miljoonaa matkaa. Matkojen määrä kasvoi tammi−syyskuussa 0,1 prosenttia verrattuna viime vuoden vastaavaan ajankohtaan. Autoliikenteen matkamäärät vähenivät 8,1 prosenttia ja junaliikenteen matkamäärät kasvoivat yhteensä 3,8 prosenttia. Matkamäärät kaukoliikenteessä kasvoivat 0,9 prosenttia ja lähiliikenteessä 4,3 prosenttia.

Matkustajaliikenne järjesti syyskuussa Ovelta ovelle -hackathon-tapahtuman, jossa kymmenen tiimiä kehitti ratkaisuja tulevaisuuden matkaketjuiksi.

VR Transpointin näkymät valoisat

VR Transpointin liikevaihto oli 284,6 (284,0) miljoonaa euroa ja nousi 0,2 prosenttia vertailukaudesta. Kuljetusmäärissä tapahtui merkittävää kehitystä. Volyymit kasvoivat 8,6 prosenttia verrattuna viime vuoden vastaavaan aikaan ja olivat 30,4 (28,0) miljoonaa tonnia.

Talouden eri toimialoilla on näköpiirissä varovaisen piristymisen merkkejä, mikä on heijastunut VR Transpointin kuljetusmäärien kasvuun uusien kuljetusvirtojen ohella. Positiivinen trendi näkyi kvartaalin aikana laajasti eri toimialoilla, kuten metsä-, metalli- ja kemianteollisuudessa sekä rakentamisessa.

VR Transpointin positiivista virettä selittää myös aktiivinen ja asiakaslähtöinen toiminnan kehittäminen ja tehostaminen. Käyttöön on otettu uusia toimintamalleja ja uutta teknologiaa, kuten tablet-tietokoneita ratapihatyöskentelyssä.

VR Trackillä Suomessa hyvin rakennuskantaa

VR Trackin liikevaihto laski vertailukaudesta 2,0 prosenttia ja oli 207,3 (211,5) miljoonaa euroa.

Liikennevirasto valitsi VR Trackin ja Siemensin muodostaman työyhteenliittymän uusimaan Riihimäki–Tampere-ratavälille kaikki turvalaitteet vuosien 2016–2018 aikana. Siemens toimittaa hankkeeseen kuuluvan turvalaitejärjestelmän ja VR Track tekee asennustyöt. Hankkeen arvo on kokonaisuudessaan noin 35 miljoonaa euroa.

Äänekosken biotuotetehtaan liikenneyhteydet -allianssihanke on edennyt aikataulussa. Vuoden 2016 aikana radan perusparannustyöt ovat keskittyneet Jyväskylän ja Äänekosken väliselle rataosuudelle. Työt ovat käynnistyneet myös Tampere–Jyväskylä-välillä. Kokonaisuudessaan ratahanke valmistuu liikenteelle elokuussa 2017.

Ruotsin liiketoiminta on ollut tappiollista johtuen pääasiassa yhden kunnossapitoprojektin haasteista. Ruotsin koko vuoden tulos jää merkittävästi tappiolliseksi.

Syyskuussa VR Track Oy:n toimitusjohtaja Ville Saksi irtisanoutui. VR Trackin vt. toimitusjohtajan tehtävää hoitaa VR Groupin lakiasiainjohtaja Teemu Sipilä. VR Track Sweden AB:n johdossa aloitti toimitusjohtaja Mattias Hörling.

VR parantaa vammaisten palveluja junissa

vihrea_makuuvaunu3

Kuva: VR GROUP

VR parantaa vammaismatkustajien palveluja ja tiivistää yhteistyötä järjestöjen kanssa. Pohjalla on VR syys-lokakuussa tekemä laaja kyselytutkimus. Vastauksia saatiin lähes 400. VR:llä on jo tähän asti ollut joukkoliikenteessä laajat vammaispalvelut. Niitä on suunniteltu ja kehitetty yhdessä alan järjestöjen ja viranomaisten kanssa. Palveluiden kehittämisestä keskustellaan tänään 25.10. VR:n, järjestöjen ja muiden sidosryhmien tapaamisessa.

Vammaismatkustajien palveluun ollaan kauttaaltaan varsin tyytyväisiä. Asteikolla yhdestä parhaimpaan kymmeneen vastaajista suurin osa antaa junamatkalleen arvosanan 8. Matkustuskokemusten perusteella vastaajista 83 % aikoo käyttää palveluja uudelleen. Kehityskohteiksi nousivat erityisesti saattajalipun käyttöoikeuden laajentaminen ja palveluista tiedottaminen.

Kaikkien sujuva matkustaminen on tärkeää, siksi VR haluaa parantaa eri matkustajaryhmien erityistarpeiden huomioimista. VR on uudistanut kalustoaan voimakkaasti viime vuosien aikana esteettömäksi ja se on helpottanut kaikkien matkustamista. Kaukoliikenteen junista jo 85 % on esteettömiä, pääkaupunkiseudun lähijunista valtaosa. Yöjunissa esteettömien palveluiden osuus kasvaa, kun Kolariin liikennöiviin juniin saadaan joulukuussa uutta esteetöntä makuuvaunukalustoa.

Tiedonsaantia esteettömämmäksi

Tutkimuksen mukaan vammaisen saattajapalveluita halutaan uudistaa. Toiveena on maksuttoman saattajalipun laajentaminen useammille vammaisryhmille.

VR:n vammaispalveluista asemilla ja junista kaivataan enemmän tietoa. Tietoa toivotaan löytyvän paremmin nettisivuilta, lisäksi toivotaan esimerkiksi tietoa apuvälineiden kuljettamisesta, asemien avustamispalveluista, selkeitä ohjeita pyörätuolilla liikkumisesta sekä asemien laitureiden korkeuksista.

Kalustoon liittyvissä palautteissa toivotaan parempaa ravintolavaunujen käyttömahdollisuutta. Myös tietoa ravintolatuotteiden tilausmahdollisuudesta pyörätuolipaikalle kaivataan.

Asemien avustuspalvelu saa kiitosta

Kyselyn mukaan VR:n tarjoamaan asemien avustajapalveluun ollaan erityisen tyytyväisiä. Kokonaisuudessaan noin puolet vastaajista kokee, että avustamispalvelun varaus sujui joko hyvin tai erinomaisesti. Vastaavasti 74% kokee palvelun sujuvuuden käytännössä hyväksi tai erinomaiseksi.

Henkilökunnan palveluun ollaan tyytyväisiä sekä itse vammaispalvelun hoitumiseen matkalla. Aikatauluista saadaan kyselyn mukaan hyvin tietoa. Myös junakalustoon ollaan varsin tyytyväisiä.

VR parantaa palveluja monin tavoin

Kyselyn tulosten ja vammaisjärjestöjen kanssa käydyn keskustelun pohjalta VR on päättänyt vammaismatkustajien palveluiden kehittämisestä monin tavoin:

 • VR suunnittelee vammaismatkustajille tarkoitetun uuden maksuttoman palvelunumeron käyttöönottoa.
 • VR kehittää nettisivuja niin, että tieto palveluista löytyy paremmin ja esteettömämmin.
 • VR lyhentää avustuspalvelun odotusaikaa asemilla loppuvuoden aikana.
 • VR arvioi saadun palautteen pohjalta vaihtoehtoja maksuttomalle saattajalipulle.
 • VR:n tavoitteena on ylläpitää jatkuvaa vuoropuhelua ja säännöllisiä tapaamisia vammaisjärjestöjen kanssa.
 • VR tekee vuosittain laajan kyselytutkimuksen vammaismatkustajille tarkoitetuista palveluista palvelujen edelleen kehittämiseksi.

VR:llä jo monia matkustamista helpottavia palveluja

VR tarjoaa matkustajille monia mahdollisuuksia esteettömään junamatkaan jo nyt:

 • Avustuspalvelut 37 asemalla
 • Esteetön junakalusto (85% kaikesta kaukoliikenteen junavuoroista)
 • Pyörätuolipaikat
 • Esteettömät makuuhytit
 • Ravintolapalvelut pyörätuolipaikalle
 • Pendolinon ravintolavaunun pyörätuolipaikat
 • Esteetön wc
 • Kutsunapit pyörätuolipaikalla
 • Maksuton saattajalippu
 • Tukikaiteet junissa
 • T-silmukka kuulovammaisille
 • Pistekirjoitusopasteet
 • Kuulutukset ja infomonitorit
 • Pyörätuolinostimet
 • Allergiahytit

Laajemmin tietoja VR:n vammaispalveluista vr.fi-sivustolta.

Junaliikenteen velvoiteliikenteestä sovittu vuodelle 2017

janne_mikkila_keksi_vr_kesakuvat2015_037

Kuvaaja: Janne Mikkilä

Liikenne- ja viestintäministeriö ja VR-Yhtymä Oy (VR) ovat sopineet junaliikenteen velvoiteliikenteen tarjonnasta vuodelle 2017. Tämä lisää junavuoroja eri puolilla maata.

Ministeriön tavoitteena on ollut pitkäjänteinen ratkaisu, jossa on huomioitu käyttäjien tarpeet ja junaliikenteen kokonaisuus. Valmistelun aikana kuultiin eri alueiden ja toimijoiden edustajia, ja näkemyksiä kerättiin myös lausuntokierroksella.

Sopimus VR:n kanssa tehdään vuodeksi kerrallaan, sillä ministeriössä valmistaudutaan parhaillaan myös rautateiden henkilöliikenteen kilpailun avaamiseen.

Velvoiteliikenteen aikatauluja tarkennetaan vielä syys-lokakuun aikana ja ne tulevat voimaan 11.12.2016. Liikenne- ja viestintäministeriö tekee päätöksen velvoiteliikenteestä kun VR on vahvistanut ministeriölle velvoiteliikenteen aikataulut.

VR:llä on henkilöjunaliikenteen yksinoikeus. Tämän yksinoikeuden vastineeksi VR on velvoitettu ajamaan myös ns. velvoiteliikennettä, joka ei ole liiketaloudellisesti kannattavaa, mutta josta valtio ei erikseen suorata korvausta. Velvoiteliikenteestä voi koitua yksinoikeussopimuksen mukaan VR:lle enintään 20 milj. euron tappio. Lisäksi LVM ostaa VR:ltä sellaista liikennettä, joka ei ole liiketaloudellisesti kannattavaa (ostoliikenne).

Osto- ja velvoiteliikenteellä pyritään täydentämään junaliikenteen vuorotarjontaa ja mahdollistamaan liikenne sellaisilla yhteysväleillä, minne sitä ei markkinaehtoisesti synny.

Ostoliikenteen tarjonta säilyy nykyisellä tasolla. Sopimus ostoliikenteestä on voimassa vuoteen 2019.

Lisävuoroja työssäkäynti- ja opiskeluliikenteeseen

Ministeriön ja VR:n välisten velvoiteliikenteestä käytyjen sopimusneuvottelujen tavoitteena oli saavuttaa olemassa olevilla resursseilla mahdollisimman suuri yhteiskunnallinen vaikuttavuus. Tärkeimmäksi julkisen tuen käyttökohteeksi nostettiin päivittäinen työssäkäynti- ja opiskeluliikenne. Yhteiskunnallisen vaikuttavuuden lisäksi oleellista oli myös liikennöinnistä aiheutuvat kustannukset.

Neuvottelujen aikana käytiin läpi useita vaihtoehtoja, ja VR: n ehdotuksia on käsitelty myös julkisuudessa. Lopputuloksena päästiin tätä ehdotusta laajempaan ratkaisuun.

Velvoiteliikenteen tarjontaan tehdään seuraavat lisäykset (11.12.2016-31.12.2017):

– kaksi junaparia R-juniin (Helsinki-Riihimäki) ja Z-juniin (Helsinki-Lahti)

– 8 junaparia Lahti-Riihimäki-välille

– 2 junaparia Riihimäki-Tampere-välille

– osa Rovaniemi-Kolari-yöjunaliikenteen sesonkiaikojen vuoroista siirretään velvoiteliikenteeseen, myös Turun yöjunaliikenne siirtyy markkinaehtoisesta liikenteestä velvoiteliikenteeseen

– 1 junapari Tampere- Pori-välille

– 1 junapari Savonlinna-Parikkala-välille, samalla koko yhteysväli siirtyy velvoiteliikenteeksi

– 1 junapari Kuopio-Kouvola-välille

– 1 junapari Tampere-Keuruu-välille

– Pieksämäki-Joensuun liikennöintirakennetta muutetaan, jatkossa yhteysvälillä kaksi junaparia päivässä, jotka kuuluvat velvoiteliikenteeseen

Helsingin ja Siuntion välisen junaliikenteen parantamiseksi liikenne- ja viestintäministeriö tulee neuvottelemaan Siuntion kunnan ja HSL:n kanssa nykyisen ostoliikennesopimuksen siirtämisestä ministeriön nimiin. Tavoitteena on, että valtio ostaa vuonna 2017 tämän yhteysvälin HSL:ltä nykyisen laajuisena.

VR Transpointin kuljetusmäärät kasvussa – VR Group palkkaa lisää veturinkuljettajia

dv12_1

Kuva: VR Group

VR Groupin logistiikkadivisioonan VR Transpointin kuljetusmäärät ovat kasvussa, ja VR rekrytoi kasvavan tavaraliikenteen tarpeisiin reilut parikymmentä uutta veturinkuljettajaa. Näköpiirissä olevaa kuljettajatarvetta lähdetään täyttämään myös erilaisilla sisäisillä toimilla. Hyvien kuljetusnäkymien ja veturinkuljettajien melko suuren eläkepoistuman vuoksi uusia kuljettajia tarvitaan heti alkuvuoden 2017 aikana.

VR Transpointin rautatielogistiikan kuljetusmäärät nousivat jo tammi–kesäkuussa 7,5 prosenttia vertailukauteen verrattuna ja olivat 17,7 miljoonaa tonnia.

– Rautatielogistiikan näkymät ovat positiiviset. Vahvan orgaanisen kasvun lisäksi olemme haastavassa markkinatilanteessa onnistuneet luomaan asiakkaillemme uusia ja entistä tehokkaampia logistiikkaratkaisuja. Niiden johdosta kuljetusvolyymit ovat kasvaneet ja siksi meillä on nyt tarve rekrytoida myös uusia veturinkuljettajia, logistiikkajohtaja Rolf Jansson VR Transpointista kertoo.

Uusien kuljettajien koulutus alkaa marraskuussa, ja koulutuksen pituus on noin yhdeksän kuukautta. Erillistä hakua ei järjestetä, sillä uusien kuljettajien uskotaan löytyvän jo aikaisemmilla hakukerroilla kuljettajaksi pyrkineiden joukosta. Kuljetusvolyymien kasvun vuoksi myös VR Groupin kevään yhteistoimintaneuvotteluissa päätetyt veturinkuljettajien lomautukset perutaan lokakuusta lähtien.

VR Groupissa työskentelee noin 1200 veturinkuljettajaa. Työ on itsenäistä ja erittäin vastuullista asiakaspalvelutyötä. Veturinkuljettajat koulutetaan ohjaamaan monipuolista kalustoa ja kuljettamaan junia turvallisesti, aikataulun mukaisesti ja taloudellisesti yhteistyössä muiden henkilöstö- ja sidosryhmien kanssa.

Silta jatkaa VR Groupin palkkapalveluiden yhteistyökumppanina

LVT6NpOT

Silta Oy, johtava henkilöstön ja palkkapalveluiden asiantuntija, on keväällä 2016 järjestetyn kilpailutuksen jälkeen valittu toistamiseen VR Groupin palkkapalveluiden yhteistyökumppaniksi. Silta on hoitanut VR Groupin palkkapalvelut syksystä 2012 saakka. Uusi sopimus yritysten välillä astuu voimaan vuoden 2017 lokakuussa ja sen myötä noin 8 000 henkilön palkanmaksu jatkuu kuten aiemmin.

Olemme ylpeitä, että VR valitsi meidät toistamiseen strategiseksi kumppanikseen palkkapalveluissa. VR:llä on sekä kokonsa että korkeiden laatu- ja asiakasodotustensa myötä meille hyvin suuri merkitys. Osaamisemme, kokemuksemme sekä uudistettu strategiamme, jonka keskiössä on erinomainen asiakaskokemus ja palvelun tarjoaminen ”ihmiseltä ihmiselle”, auttavat meitä lunastamaan VR:n meille osoittaman luottamuksen myös uudella sopimuskaudellakertoo Sillan toimitusjohtaja Tatu Tulokas.

”Olen iloinen siitä, että käymästämme kilpailutusprosessista selviytyi voittajana nykyinen palveluntuottajamme Silta. Keskinäinen yhteistyömme on ollut päättyvän sopimuskauden aikana hyvää ja edellytykset tehdä siitä vieläkin parempaa ja tuloksellisempaa ovat ilmiselvästi olemassa,” kommentoi puolestaan VR Groupin henkilöstöjohtaja Timo Koskinen.

VR lisää junavuoroja vyöhykeliikenteeseen asiakkaiden toiveesta

VR teetti toukokuun lopussa asiakaskyselyn vyöhykeliikenteen aikatauluista. Palautteen perusteella VR:n vyöhykeliikenteen junavuorojen tarjontaa lisätään elokuussa. Vyöhykeliikenteessä tehdään noin 18 000 matkaa päivässä ja junat kuljettavat asiakkaita R-, Z- ja D-junilla Riihimäelle ja Lahteen.

VR:n vyöhykeliikennejunien aikataulurakenne muuttui viime maaliskuun lopussa merkittävästi liikenne- ja viestintäministeriön ostoliikenteen määrärahojen vähenemisen vuoksi. Y-junan kulkuun tuli muutoksia ja siitä vastaa nykyisin HSL, uusi D-juna tuotiin helpottamaan ruuhka-aikaa ja R- ja Z-junien aikatauluihin tuli yksittäisiä muutoksia.

– Ministeriön säästöjen tuomien muutosten vaikutukset näkyvät nyt, joten halusimme kysyä asiakkaidemme kokemuksia niistä, VR:n lähiliikennejohtaja Topi Simola sanoo.

Toukokuussa VR lähetti kohdistetusti Veturi-asiakasohjelman jäsenille kyselyn, jossa tiedusteltiin mielipiteitä muutoksista mm. Keravan, Järvenpään, Riihimäen ja Lahden alueilla. Kyselyyn vastasi yli 8000 VR:n kanta-asiakasohjelma Veturin jäsentä. Tulosten perusteella matkustajat toivoivat iltaisin lyhyempää vuoroväliä R-junille sekä parannuksia Z-junien aamu- ja ilta-aikoihin. Palautetta tuli myös R-junien täysinäisistä vuoroista.

Monta parannusta aikatauluihin ja lisää vaunuja ruuhka-aikoihin

Palautekyselyn tulosten perusteella VR tekee useita muutoksia vyöhykeliikenteen tarjontaan. VR vastaa itse näiden nyt tehtävien muutosten suunnittelusta ja toteutuksesta sekä kustannuksista.

 • Illan viimeinen Z-juna lähtee nykyistä myöhemmin Helsingistä ja tarjoaa paremman mahdollisuuden osallistua muun muassa pääkaupungin kulttuurielämyksiin.
 • Juniin mahtuu nyt entistä enemmän matkustajia, kun vaunuja lisätään R-junien aamu- ja iltapäiväruuhkiin.
 • Aamuruuhkan Z-junien aikataulut sovitetaan vastaamaan paremmin työmatkalaisten tarpeita: junat saapuvat Helsinkiin lähellä puolta ja aamun ensimmäinen juna saapuu 20 minuuttia nykyistä aiemmin.
 • D-junan iltapäiväruuhkan aikataulu muuttuu. Samalla D-junat alkavat pysähtyä jatkossa Tikkurilan sijaan Keravalla. Kesän ajan 27.6.-7.8. D-junat ovat tauolla.
 • Riihimäen ja Lahden välille tulee arkiruuhkaan toivottu lisälähtö kello 16.15.

Muutokset tulevat voimaan seuraavan aikataulukauden vaihtuessa eli elokuun 15. päivä. Aikataulut löytyvät osoitteesta vr.fi. Katso myös tutkimustuloksia ja tehtäviä toimenpiteitä havainnollistava kuva.

Katso VR:n lähijunaliikenteen kartta.

VR Groupin toimitusjohtaja vaihtuu

Mikael Aro on irtisanoutunut VR Groupin toimitusjohtajan tehtävästä siirtyäkseen kansainvälisen yhtiön palvelukseen. Toimitusjohtaja Arolla on kuuden kuukauden irtisanoutumisaika. Uuden toimitusjohtajan haku on jo käynnistetty.

− Katson, että olen nyt tehnyt sen ison muutoksen, jota tulin tekemään seitsemän vuotta sitten. Yhtiö on nyt vahvempi ja kilpailukykyisempi. Muutos on ollut henkilöstölle todella iso ja raskas. Haluan kiittää koko henkilöstöä siitä, että yhdessä olemme toteuttaneet mittavia uudistuksia, Mikael Aro toteaa.

Mikael Aro aloitti yhtiön toimitusjohtajana vuonna 2009.
− Tänä aikana yhtiö on käynyt läpi merkittävän muutoksen asiakaslähtöiseksi, kannattavaksi ja kehittyväksi matkustajaliikenteen, logistiikan ja infra-alan toimijaksi. Yhtiö on sekä tehostanut toimintaansa että samaan aikaan toteuttanut erittäin suuria investointeja uuteen kalustoon, sanoo VR Groupin hallituksen puheenjohtaja Hannu Syrjänen.

− Yhtiö jatkaa menossa olevia kehityshankkeitaan. Näkymät tälle vuodelle ovat lupaavia, sillä matkustajamäärät ja kuljetetun rahdin määrä ovat kasvussa, toteaa Hannu Syrjänen. VR tavoittelee matkustajaliikenteen hinnoittelu-uudistuksella miljoonaa lisämatkaa.