ABB:n digitekniikkaa myös Länsimetron kakkosvaiheen metroasemien valvontaan

ABB Ability™ MicroSCADA Pro -ohjelmistoon perustuvan järjestelmän avulla valvotaan niin metroasemia kuin metro- ja huoltotunneleita, poistumiskuiluja, asemien ovia, hissejä, liukuportaita, valaistusta, savunpoistoa ja hälytystoimintoja. Kuva: ALA Architects

ABB on solminut sopimuksen kiinteistönvalvontajärjestelmien toimittamisesta Länsimetro Matinkylä-Kivenlahti -hankkeen kaikille metroasemille ja uudelle metrovarikolle. ABB:llä Suomessa kehitetty ABB Ability™ MicroSCADA Pro -ohjelmistoon perustuva järjestelmä huolehtii tämän urakan valmistumisen jälkeen kaikkien Länsimetron 13 metroaseman käytettävyydestä, luotettavuudesta ja turvallisuudesta.

Länsimetro Matinkylä- Kivenlahti -hankkeessa rakennetaan 7 kilometriä ratalinjaa, viisi asemaa, seitsemän kuilua, 32 yhdystunnelia ja Sammalvuoren maanalainen metrovarikko. ABB:n toimitus sisältää kiinteistönvalvontajärjestelmien toimittamisen kakkosvaiheen kaikille viidelle metroasemalle: Finnoo, Kaitaa, Soukka, Espoonlahti ja Kivenlahti. Lisäksi ABB toimittaa vastaavan valvontajärjestelmän myös kakkosvaiheen metrolinjan maanalaiseen metrovarikkoon.

Järjestelmän avulla valvotaan metro-operaattorin valvomoista reaaliajassa ja etänä niin metroasemia kuin metro- ja huoltotunneleita, poistumiskuiluja, asemien ovia, hissejä, liukuportaita, valaistusta, savunpoistoa ja hälytystoimintoja. Poikkeustilanteissa järjestelmä käynnistää automaattihälytykset sekä automaattiset toimenpiteet. Tässä urakassa toteutettu kakkosvaiheen valvontajärjestelmä liitetään osaksi koko Helsingin metroverkon kattavaa järjestelmää.

”ABB toteutti kiinteistövalvontajärjestelmän metron ensimmäisessä vaiheessa. Olemme tyytyväisiä, että sama urakoitsija on myös mukana tämän toisen vaiheen toteutuksessa, missä ABB on strategisesti tärkeimpien toimittajiemme joukossa“, toimitusjohtaja Ville Saksi Länsimetrosta sanoo.

Länsimetro on Suomen suurin infra-, talotekniikka- ja automaatiohanke, jossa rakennetaan uutta metrolinjaa kahdessa vaiheessa yhteensä lähes 21 kilometriä. Hankkeen ensimmäisen vaiheen liikenne välillä Ruoholahti-Matinkylä käynnistyi marraskuussa 2017. Nyt rakenteilla olevan kakkosvaiheen arvioitu valmistumisaika on vuonna 2023. Kaikkiaan metrolla tehdään pääkaupunkiseudulla päivittäin noin 300 000 matkaa. Yksi metrojuna kuljettaa jopa saman verran matkustajia kuin 700 henkilöautoa.

”Olemme iloisia siitä, että saamme teknologiaosaamisellamme olla mukana edistämässä pääkaupunkiseudun liikenteen ympäristömyönteisyyttä, kasvihuonekaasupäästöjen vähentämistä ja ilmanlaadun paranemista”, toimialajohtaja Juha Muhonen ABB:ltä sanoo.

Metroliikenne käynnistyi Helsingissä vuonna 1982, ja MicroSCADA-ohjelmisto on ollut käytössä Helsingin metrossa jo 1990-luvulta lähtien. Suomalaisen raideliikenteen lisäksi se ohjaa ja valvoo myös esimerkiksi Delhin metroa Intiassa, Bangkokin Skytrainia Thaimaassa, Hai Van Pass -tietunnelia Vietnamissa sekä Varsovan uutta metrolinjaa Puolassa.

ABB Ability™ MicroSCADA Pro on Suomen ABB:llä kehitetty ja edelleen kehitettävä ohjaus- ja valvontajärjestelmä. Suomessa ja globaalisti MicroSCADA Pro on käytössä muun muassa sähköverkkoyhtiöissä, teollisuudessa, sairaaloissa, tietokonekeskuksissa, rataverkoissa, lentokentillä ja monissa muissa kohteissa. Maailmanlaajuisesti toimituksia on yli 14 000.

Bookmark the permalink.