Kesä tuo kiskot Lentävänniemeen – Tampereen raitiotien rakentaminen jatkuu suunnitellusti

Santalahden rantasilta Raitiotieallianssi_Pasi_Tiitola

Tampereen raitiotien länsiosan rakentamistyöt etenevät aikataulussa. Kesän tullessa asennetaan jo ensimmäiset kiskot Lentävänniemeen, ja kaikkiaan tänä vuonna rakennetaan kaksoisraidetta lähes kolme kilometriä.  Raitiotietyöt ovat käynnissä koko länsiosalla eli Santalahden, Hiedanrannan, Niemenrannan ja Lentävänniemen alueella. Pyynikintori–Santalahti -osuudella kaksoisraiteen asennukset on tarkoitus saada valmiiksi vuoden loppuun mennessä. Elokuun alkupuolella valmistuvat myös Sepänkadun sillan työt, ja katu voidaan avata jälleen läpiajoliikenteelle.

– Rakentamistyöt koko Pyynikintori–Lentävänniemi -osuudella ovat edenneet hyvin ja Santalahden alueella osittain jopa etuajassa. Loppukesästä aloitamme jo ajojohdinasennukset Pyynikintorin ja Santalahden välillä. Kaikki työt tähtäävät siihen, että raitioliikenne Santalahteen voi alkaa ensi vuonna eli 7. elokuuta 2023, Raitiotieallianssin projektipäällikkö Sari Valjus kertoo.

Tampereen kaupunki jatkaa Näsisaaren täyttöä, jonka on määrä valmistua kuluvan vuoden loppuun mennessä.

– Tavoitteena on, että Raitiotieallianssin työt Näsisaaressa voisivat alkaa kesällä 2023. Aikatauluun vaikuttaa Näsisaaren täytön painuma-aika.  Jos työt päästään aloittamaan suunnitellusti, on raitioliikenteen aloittaminen Lentävänniemeen mahdollista vuodenvaihteessa 2024-2025, Valjus arvioi.

Ratatyöt vilkkaimmillaan kesällä

Tänä vuonna Raitiotieallianssi rakentaa raitiotien kaksoisraidetta kaikilla rakentamislohkoilla eli Santalahdessa, Hiedanrannassa ja Lentävänniemessä. Pyynikintori–Santalahti -osuudelle on tähän mennessä asennettu kaksoisraidetta noin 700 metriä.

– Pyynikintorin ja Santalahden välillä ratatyöt on tarkoitus saada valmiiksi tämän vuoden loppuun mennessä. Lentävänniemeen ensimmäiset raiteet asennetaan toukokuussa Federleynkadulle. Tavoitteena on, että tänä vuonna saadaan päällysrakenteen osalta valmiiksi Federleynkatu, Kehyskatu ja noin puolet Lielahdenkatua. Loppuosuus Lielahdenkadusta sekä Halkoniemenkatu ovat vuorossa ensi vuonna, Raitiotieallianssin päällysrakennevastaava Timo Kuusela toteaa.

Tampereen raitiotielle rakennetaan myös länsiosuudelle sekä sepelirataa että kiintoraidelaattaan perustuvaa rataa, jossa pinnoitteena on nurmi, kiveys tai asfaltti.

– Kiintoraidetta asennetaan tänä vuonna noin kaksi kilometriä ja sepelirataa arviolta vajaan kilometrin verran. Valmiista raitiotieradasta puhutaan vasta siinä vaiheessa, kun kaikki tekniset järjestelmätkin on asennettu. Teknisiä järjestelmiä ovat esimerkiksi sähköradan rakenteet kuten pylväät, ajojohtimien ripustimet ja itse ajojohtimet. Lisäksi asennetaan muun muassa vaihteiden kääntölaitteita ja liikennevaloja raitiotietä varten, Kuusela mainitsee.

Kaikkiaan Tampereen raitiotien länsiosalle eli Pyynikintorin ja Lentävänniemen välille tulee raitiotierataa noin 6,7 kilometriä.

Rosenlewin ratasillan rakentaminen Paasikiventien yli etenee – Paasikiventietä levennetään

Santalahden länsiosassa jatkuu Paasikiventien ylittävän Rosenlewin alikulkusillan rakentaminen. Valtaosa sillan perustusten paalutuksista on saatu kevään aikana valmiiksi, mutta myöhemmin kesällä paalutetaan vielä Paasikiventien kaistojen välistä tukea.

Rosenlewin sillasta tulee reilut 230 metriä pitkä silta pelkästään raitioliikenteen käyttöön. Silta tulee ylittämään Paasikiventien lähtien Rantatien länsipäästä ja ulottuen Pölkkylänpuistoon, josta raitiotien reitti etenee Näsisaaren kautta kohti Hiedanrantaa ja Niemenrantaa. Siltaa kannattelee maatukien lisäksi viisi pilaria. Sillan rakentamista voi seurata Raitiotieallianssin verkkosivujen live-kamerasta.

Siltatöiden lisäksi alueella jatketaan Paasikiventien muutostöitä. Paasikiventietä siirretään ja lännen suuntaan myös levennetään kolmikaistaiseksi, koska ilman siirtoa raitiotie ei mahtuisi Rantatien alueelle. Raitiotieallianssi tekee lisäksi raitiotietöiden yhteydessä Paasikiventien levennystyöt Tampereen uittotunnelin länsipuolelle saakka, jossa ne yhdistyvät aikaisemmin tehtyyn levitykseen. Paasikiventiellä on töiden aikana ajoittain kaistajärjestelyjä. Nämä työt alkavat toukokuun aikana ja valmistuvat ensi vuonna loppukesällä.

Santalahdessa työt etenevät kohti valmista – Sepänkatu avautuu liikenteelle heinä-elokuussa

Pyynikintorin ja Santalahden väliset raitiotietyöt alkoivat marraskuussa 2020. Osuuden rakentaminen etenee suunnitellusti ja joidenkin työvaiheiden, kuten Sepänkadun raideasennusten osalta, jopa etuajassa.

Työt kaduittain:

Pirkankadun raitiotieosuudella on viimeistelty  katurakennustöitä ja tehty kiveystöitä. Kadun eteläpuolen jalankulku- ja pyöräväylää asfaltoidaan kesäkuun alussa. Lisäksi Sepänkadun ja Pirkankadun liittymässä asennetaan kesän aikana liikennevaloja.

Sepänkadulla on keväällä istutettu ensimmäisiä uusia katupuita ja kesän aikana tehdään katurakennustöitä, kadun reuna- ja pintakiveyksiä sekä asennetaan liikennevaloja. Lisäksi jatketaan kiskoasennuksia ja kiintoraiteen rakentamista. Satakunnankadun liittymäalueella rakennetaan keskisaarekkeita ja tehdään kiveystöitä. Särkänniemen raitiopysäkillä asennetaan betonikiviä ja katosperustusta.  Sepänkadun sillalla on käynnissä kiskojen asennus sekä pintatyöt, ja kiintoraidelaatan valutöitä tehdään alkukesällä.  Sepänkadun ja Paasikivenkadun liittymässä  työalue muuttuu kesäkuussa. Autoliikenteelle tulee tällöin Paasikivenkadulla muutamia kaistajärjestelyjä, kun Paasikivenkadun keskiosalla tehdään kiveyksiä. Kaikkiaan työt Sepänkadulla etenevät siten, että Sepänkatu on tarkoitus avata läpiajoliikenteelle jälleen heinä-elokuussa. Ennen liikenteen avaamista Sepänkadulla asfaltoidaan ja tehdään ajoratamaalauksia. Avaamisen jälkeenkin katurakennustyöt jatkuvat vielä kadun itäreunalla loppuvuoden ajan.  Sepänkatu on ollut suljettuna läpiajoliikenteeltä viime vuoden toukokuusta alkaen. Kadun avaamisesta liikenteelle tiedotetaan tarkemmin erikseen kesän aikana.

Paasikivenkadulla jatketaan toukokuun loppuun radan rakennekerrosten, kaapelireittien ja hulevesilinjojen rakentamista. Raitiotien sepeliradan rakentaminen Paasikivenkadulle alkaa kesäkuussa, ja rataosuus valmistuu loppukesällä. Kesän aikana tehdään ajoradan reunakiveyksiä sekä asfaltoidaan ajoratoja vaiheittain. Kadun eteläpuolella Tiporaitilla on uusittu jalankulku- ja pyöräväylää, ja uutta osuutta saadaan käyttöön alkukesällä. Tässä yhteydessä myös väliaikainen suojatie Paasikivenkadun yli Haarlan mutkassa poistuu käytöstä ja kulku siirtyy lopulliselle reitille Haarlankadun ja Rantatien kautta. Paasikivenkadun eteläpuolella rakennetaan  jalankulku- ja pyöräväylää Sepänkadun siltaa kohti, ja alkusyksystä alueella istutetaan puita sekä tehdään muita vihertöitä. Paasikivenkadun varrella sijaitsevalla raitiotien sähkönsyöttöasemalla viimeistellään kesän aikana julkisivua. Aseman kojeistoasennukset alkavat loppusyksyllä.

Rantatiellä katurakennustyöt etenevät alueen talorakennustyömaiden mukaisesti. Auto-ja pyöräliikenne Rantatiellä kulkee jo lopullisella paikallaan ajoradalla. Rantatien radan pohjatyöt ovat valmistuneet ja kadulla tehdään ratatöitä kesän ajan. Rantatielle tulee sekä sepelirataa että nurmirataa. Rantatien raitiopysäkeillä eli Tikkutehtaan ja Santalahden pysäkeillä tehdään mm. reunakivitöitä sekä asfaltointeja. Santalahden rantasillalla rakennetaan hissiä sillan Pispalanharjun puoleisessa päädyssä. Hissi on tavoitteena saada käyttöön kesäkuun aikana.

Rata- ja katurakennustöiden lisäksi Santalahden alueella tehdään kesän aikana runsaasti erilaisten teknisten järjestelmien asennuksia kuten kuitukaapelointia sekä pysäkkien sähkö- ja tietoliikennekeskusten ja liikennevalojen  asennuksia. Ajojohdinasennukset alueella alkavat elokuun alussa.

Hiedanrannassa jatketaan painopengertä ja siirretään kaukolämpölinjaa

Hiedanrannassa raitiotietyöt alkoivat huhtikuun lopulla. Samalla alueelle on tehty ensimmäiset liikennejärjestelyt, kun raitiotien rakentamiseen tarvittava työmaatie sekä Paasikiventien ylittävä jalankulku- ja pyöräväylä risteävät Hiedanrannan alueella. Risteyskohta on merkitty liikennemerkeillä siten, että työmaaliikenteellä on väistämisvelvollisuus.

Kesän aikana jatketaan Sellupuiston painopengertä etelän suuntaan Tehdaskartanonkadun päälle. Tämän vuoksi Tehdaskartanonkadulle rakennetaan töiden ajaksi noin sadan metrin matkalle kiertotie, johon tulee kaksisuuntainen ajorata sekä yhdistetty jalankulku- ja pyöräväylä. Samassa yhteydessä painopenkereen alta siirretään pois käytössä oleva kaukolämpölinja. Autoliikenteen osuus kiertotiestä saadaan käyttöön kesäkuun alussa. Sen jälkeen tehdään kaukolämmön siirto, jonka jälkeen rakennetaan kiertotien osuus jalankulkijoille ja pyöräilijöille. Se saadaan käyttöön kesäkuun aikana. Kiertotiejärjestelyt ovat voimassa reilun vuoden, eli kesälle 2023 saakka.

Hiedanrannassa rakennetaan kesän aikana myös ratapohjaa Nottbeckinaukion ja tehdasalueen välille. Lisäksi tehdään uutta kunnallistekniikkaa Hiedanrannan tulevia asuinalueita varten. Tavoitteena on myös asentaa ensimmäiset kiskot Hiedanrantaan tänä vuonna.

Sellupuistossa viime kesänä rakennettu painopenger tiivistää maaperää tulevaa rataa ja pysäkkiä varten vielä syksyyn saakka. Painopenkereen vuoksi Sellupuiston alueelle viime kesänä tehdyt liikennejärjestelyt ovat voimassa toistaiseksi.

Niemenrannassa ja Lentävänniemessä työt käynnissä kaikilla raitiotiekaduilla

Kaikilla Niemenrannan ja Lentävänniemen raitiotiekaduilla eli Federleynkadulla, Kehyskadulla, Lielahdenkadulla ja Halkoniemenkadulla on tehty kevään aikana johto- ja putkisiirtoja sekä poikittaisten putkilinjojen rakentamista kadun ali. Kadun suuntaisesti kulkevia johto- ja putkilinjoja on siirretty pois tulevan radan alta, jotta niiden huoltotyöt tulevaisuudessa voidaan hoitaa ilman raitiotieliikenteen keskeytystä. Samalla johto- ja putkiverkostoja on uusittu.

Johto- ja putkisiirtojen jälkeen kaduilla tehdään radan pohjatöitä ja kesän aikana rakennetaan raitiotierataa useassa kohdassa.

Työt kaduittain:

Federleynkadulla putkilinjojen poikitustyöt ovat loppuvaiheessa ja kadulla jatkuu ratapohjan rakentaminen eri kohdissa. Toukokuun loppupuolella alkavat ensimmäisten kiskojen asennukset. Federleynkadun pohjoispuolella rakennetaan myös uutta valaistusta ja asennetaan valaisinpylväiden perustuksia. Uusia katupuita varten rakennetaan kantavaa kasvualustaa. Töiden vuoksi Federleynkatu on Kehyskadun ja Matilda Niemen kadun välillä yksisuuntainen. Osuudella sallitaan yksisuuntainen huoltoliikenne sekä kiinteistöjen tonttiliikenne. Pyöräväylä ja suositeltu jalankulkureitti sijaitsevat pääosin Federleynkadun pohjoispuolella. Matilda Niemen kadun ja Sellupuiston väliseltä osuudelta Federleynkatu on kokonaan suljettu autoliikenteeltä. Myös Federleynkadun pysäköintiä on rajoitettu, ja raitiotien valmistumisen jälkeen Federleynkadulla ei katusuunnitelman mukaisesti ole enää kadunvarsipysäköintiä raitiotien alueella, Sellupuiston ja Kehyskadun välisellä osuudella.

Kehyskadulla johto- ja putkisiirrot ovat edenneet suunnitelmien mukaisesti, ja kadun kiskoasennukset alkavat kesäkuussa Lielahdenkadun liittymässä, joka on töiden ajaksi muutettu T-risteykseksi. Kesän aikana rakennetaan ratapohjaa ja asennetaan kiskoja koko Kehyskadun matkalla. Kesällä autoliikennettä siirretään kadun itäreunaan jalankulku- ja pyöräväylän päälle, ja työalue muuttuu kadun keskiosalle. Töiden myötä Kehyskadun jalankulkuun ja pyöräilyyn tulee muutoksia. Muutokset ohjataan maastossa.  Töiden aikana Kehyskadun autoliikenne on kaksisuuntainen. Pysäköintipaikat Kehyskadulta poistetaan toukokuun puolivälissä raitiotien katusuunnitelman mukaisesti.

Lielahdenkadulla rakennetaan vielä alkukesän aikana isoa viemärilinjaa ja johtolinjojen poikituksia kadun ali. Toukokuun lopulla tehdään näiden töiden johdosta joitakin liikennejärjestelyjä. Kadun eteläpuolella asennetaan reunakiviä ja asfaltoidaan siten, että valmista katuosuutta saadaan käyttöön vaiheittain. Keskikesällä työalue Lielahdenkadun pohjoispuolella laajenee jalankulku- ja pyöräväylän alueelle, jonka johdosta kohdalle tehdään muutamia liikennejärjestelyjä. Myös Lielahdenkadulla rakennetaan kesän aikana ratapohjaa sekä asennetaan kiskoja Kehyskadun liittymän ja Lentävänniemenkadun välisellä osuudella.  Lielahdenkadulla säilyy töiden aikana kaksisuuntainen autoliikenne, mutta ajokaistoja ja ajolinjoja muutetaan töiden edetessä. Jalankulun ja pyöräilyn reitti on töiden aikana ensisijaisesti Lielahdenkadun pohjoispuolella, mutta töiden edetessä on tiedossa tilapäisiä muutoksia. Pysäköintipaikat Lielahdenkadun raitiotieosuudelta poistetaan alkukesän aikana.

Halkoniemenkadulla on valmisteltu tulevia liikennejärjestelyjä ä kadun länsireunalla liikekeskuksen ja ajoradan välisellä alueella. Ajorata siirtyy töiden edetessä kadun länsireunalle kun katualueella aloitetaan viemärityöt. Myös jalankulku siirtyy länsireunalle. Halkoniemenkadun pysäköintipaikat poistetaan katusuunnitelman mukaisesti toukokuun aikana. Halkoniemenkadulla tehdään louhintaa toukokuun ajan tulevan raitiopysäkin alueella. Louhinnasta ilmoitetaan äänimerkillä, ja tarvittaessa kulkua työmaa-alueen lähistöllä ja Pyhällönpuistossa pysäytetään hetkeksi räjäytysten aikana.

Pyhällönpuistossa maapohjan kantavuutta parantava painopenger valmistuu toukokuun aikana. Painopengertöiden vuoksi kulkureittejä alueella on muutettu. Työalueen länsipuolella kulkureitti kiertää alueella sijaitsevalle leikkialueelle, joka on töiden aikana käytössä. Tulevan radan poikki itäpuolelle johtava kulkureitti on katkaistu painopenkereen rakentamisen ajaksi, mutta penkereen valmistuttua väylä saadaan jälleen käyttöön alkukesällä. Kulkureitit opastetaan maastossa. Painopenger on paikoillaan noin vuoden, jonka jälkeen alueella aloitetaan päällysrakennetyöt eli kiskojen asennus.

Raitiotietöiden aikana kaduilla on liikennejärjestelyjä, mutta kiinteistöille kulku ja huoltoajot varmistetaan kaikissa vaiheissa. Myös yötöitä tehdään tarpeen mukaan turvallisuussyistä ja jotta liikennettä häirittäisiin mahdollisimman vähän. Pysäköintimuutoksista Niemenrannassa ja Lentävänniemessä on tiedottanut Tampereen kaupunki >>

Raitiotien länsiosan rakentamisesta ja sen vaikutuksista tiedotetaan Raitiotieallianssin verkkosivuilla sekä sosiaalisen median kanavissa.

Näsisaaren rakentamisesta vastaa ja tiedottaa Tampereen kaupunki. 

Raitio- ja bussiliikenteestä sekä rakentamisen aikaisista poikkeusreiteistä löytyy lisätietoa Tampereen seudun joukkoliikenteen Nyssen kanavista.

Tampereen Ratikasta ja Ratikan taiteesta lisätietoa on Tampereen Ratikan kanavissa.

Tampereen raitiotien rakentaminen Hiedanrannassa alkaa huhtikuun lopulla – Tehdaskartanonkadulle kiertotie

Hiedanranta tehdasalue Raitiotieallianssi Kimmo Vallden

Raitiotieallianssi aloittaa viikolla 17 eli 25.4. alkaen raitiotietyöt Hiedanrannan alueella. Ensimmäiseksi tehdään liikennejärjestelyjä Tehdaskartanonkadulle sekä merkitään työaluetta tulevan Nottbeckinaukion ja Hiedanrannan tehdasalueen väliin. Tehdaskartanonkadulle rakennetaan töiden ajaksi kiertotie.

Tehdasalueen ja Nottbeckinaukion välillä aloitetaan ratapohjan tekeminen sekä uuden kunnallistekniikan rakentaminen tuleville asuinalueille. Kunnallisteknisiä töitä on järkevää toteuttaa samassa yhteydessä, sillä se säästää kustannuksia ja aikaa sekä tukee Hiedanrannan alueen rakentumista. Toukokuun alussa Raitiotieallianssi aloittaa myös kaukolämpölinjan siirron Tehdaskartanonkadun kupeessa.

Töiden ajaksi Tehdaskartanonkadulle tehdään reilun sadan metrin matkalle kiertotie, joka on käytössä arviolta kevääseen 2023 saakka. Kiertotielle tulee kaksisuuntainen ajorata sekä yhdistetty jalankulku-ja pyöräväylä

Myös raitiotien rakentamiseen tarvittavan työmaatien sekä jalankulku- ja pyöräliikenteen välille tehdään toukokuussa järjestelyjä työmaan vaikutusalueella. Työmaatie tulee kulkemaan siten, että se sivuaa osittain nykyistä Paasikiventien ylittävää jalankulku- ja pyöräväylää Hiedanrannassa. Liikennejärjestelyistä ja työmaan vaikutuksista tiedotetaan lisää huhti-toukokuun vaihteessa.

Sellupuiston alueella ovat voimassa nykyiset, painopengertöiden aiemmin aiheuttamat liikennejärjestelyt jalankululle ja pyöräilylle. Tampereen kaupungin tekemään Näsisaaren rakentamiseen liittyvät liikennejärjestelyt on kerrottu Tampereen kaupungin sivuilla.

raitiotieallianssi.fi

Tampereen Ratikan liikennöinti on alkanut – Pääministeri Sanna Marin antoi lähtölaukauksen Ratikka-ajalle verkkojuhlassa ja Ratikatkin saivat nimet

Pääministeri Sanna Marin ja Sean Ricks Kuva: Pasi Tiitola

Tampereen Ratikan liikennöinti on alkanut suunnitelmien mukaan varhain tänä aamuna 9. elokuuta. Ensimmäinen linjan 3 vuoro lähti Hervannan kampukselta klo 4.26 ja linjan 1 vuoro Kaupin kampukselta klo 5.46. Ensimmäiset vuorot houkuttelivat ainutlaatuiselle matkalle iloisia aamuvirkkuja. Tampereella aloitettiin Ratikka-aika jo eilen verkossa järjestetyn kansanjuhlan merkeissä. Ratikan suoraa lähetystä seurattiin verkossa lähes 5600 eri laitteelta. Lähetyksen yhteydessä julkistettiin myös raitiovaunujen nimet.

Tampereen Ratikan liikennöinti on alkanut. Matkustajaliikenne käynnistyi maanantaiaamuna kahdella linjalla: linjan 3 vuorot lähtivät Hervannan kampukselta, Hervantajärveltä sekä Pyynikintorilta, ja linjan 1 vuorot Kaupin kampukselta sekä Sorin aukiolta. Varhaisesta lähtöajasta huolimatta historialliset Tampereen Ratikan ensimmäiset lähdöt olivat saaneet liikkeelle hyvän määrän innokkaita matkustajia.

– Pysäkeillä oli väkeä jo hyvissä ajoin ennen ensimmäistä lähtöä. Ruuhkaa ei muodostunut kuten osasimme ennakoidakin ja turvavälit pystyttiin hienosti säilyttämään. Olin itsekin mukana ensimmäisellä lähdöllä Pyynikintorilta ja aamu oli minullekin ikimuistoinen, Tampereen Raitiotie Oy:n toimitusjohtaja Pekka Sirviö kertoo.

– On ollut todella hienoa seurata, miten kovasti ihmiset ovat odottaneet Ratikan liikennöinnin aloitusta. Toivomme kovasti, että tamperelaiset ja täällä muuten liikkuvat ottavat tämän uuden, esteettömän ja sujuvan joukkoliikennemuodon omakseen ja kehittävät sitä jatkossakin kanssamme, Sirviö jatkaa.

Tampereen raitiotiehanke on pysynyt kokonaisuutena täysin aikataulussa ja rakennustyöt ovat valmistuneet osittain jopa etuajassa. Hankkeen myötä seudullinen joukkoliikennekokonaisuus on saanut täydennystä uudesta liikennevälineestä ja bussilinjasto on uudistettu, jotta kokonaisuus palvelee asukkaita parhaalla mahdollisella tavalla. Uusi linjasto otettiin käyttöön Ratikan liikennöinnin aloittamisen yhteydessä.

– Ratikan liikennöinnin aloittamisen myötä myös bussilinjasto on kokenut historiallisen suuren muutostarpeen ja siksi uutta linjastoa on suunniteltu jo vuodesta 2018 alkaen yhdessä asukkaiden kanssa. Liikenne on lähtenyt kaiken kaikkiaan oikein hienosti käyntiin. Tarkempaa analyysia teemme vielä hieman myöhemmin, kertoo Nyssen joukkoliikennejohtaja Mika Periviita.  

Liikennöinnin alkaminen on merkittävä virstanpylväs myös Ratikan operoinnista vastaavalle VR:lle. Uudet kuljettajat ja liikenteenohjaajat ovat saaneet kokemusta jo koeajojen ja koeliikenteen aikana, mutta saadut opit tulevat täydellisesti käyttöön nyt, liikennöinnin alettua.

– Liikenteenohjaajat ja kuljettajat ovat viimeiset viikot harjoitelleet tiiviisti liikennöintiä koe- ja ajo-opetusten merkeissä ja siten valmistautuneet liikenteen aloittamiseen. Olemme todella innoissamme, kun pääsimme tänään aloittamaan varsinaisen liikenteen! Tätä varten olemme tehneet lujasti töitä ja hioneet toimintaa. Nyt pääsemme näkemään tulokset käytännössä, ja tarjoamaan matkustajille sujuvia ja mukavia matkoja Ratikassa, iloitsee Ratikasta VR:llä vastaava projektipäällikkö Vesa Rauhala.  

Video liikennöinnin aloittamisesta: https://youtu.be/DzpIBT_wUBk

Kuva: Pasi Tiitola

Pääministeri Sanna Marin käynnisti Tampereen Ratikka-ajan – Vaunutkin saivat nimet

Tampereella otettiin Ratikka-ajan alkaminen vastaan 8. elokuuta verkossa järjestetyn Ratikka-juhlan ja sitä edeltäneen Ratikka-viikon merkeissä. Ratikka-viikko innosti peräti 194 yritystä luomaan Ratikkareitin varrelle juhlatunnelmaa monipuolisten tarjousten ja Ratikka-aiheisen rekvisiitan avulla.

Pääministeri Sanna Marin antoi Tampereen Ratikka-ajalle lähtölaukauksen sunnuntaina 8. elokuuta Ratikka-juhlassa. Koronatilanteen vuoksi juhlaa vietettiin vain verkossa. Juhlan tallenne on katsottavissa juhlan sivuilla osoitteessa https://live.tampereenratikka.fi. Juhla esitettiin Jugendtorilta kuvattuna suorana lähetyksenä. Sen pääesiintyjinä nähtiin Keskustorille ajetun kymmenen Ratikan lisäksi Diandra, Jenni Mustajärvi ja TAKOMO. Lisäksi juhlassa nähtiin vauhdikas esitys Tampereen Työväen Teatterin Matilda-musikaalista. Juhlapuhujina toimivat pääministeri Sanna Marin sekä Tampereen pormestari Lauri Lyly. Tapahtuman juonsi Sean Ricks. Suoraa lähetystä seurattiin Tampereen Ratikan sivuilla lähes 5600 eri laitteelta. Lisäksi Aamulehti näytti suoraa lähetystä omilla verkkosivuillaan. Myös moni muu media teki Ratikka-juhlapäivän tunnelmista omia lähetyksiään.

– Korona laittoi suunnitelmamme uusiksi viime metreillä ennen tapahtumaa ja päädyimme siirtämään Ratikka-juhlan verkkoon. Oli mahdoton ennustaa, kuinka paljon verkkolähetys kiinnostaisi ihmisiä, mutta joitain haaveita meillä toki oli. Nämä luvut ovat meille todella iloinen yllätys. Katsojamäärä on todellisuudessa vielä tätäkin suurempi, koska lähetystä seurattiin samalta laitteelta perhe- ja kaveriporukoissa. Kiitos kaikille, jotka olitte juhlimassa kanssamme, päivä oli todella hieno, Tampereen Raitiotie Oy:n viestintäpäällikkö Sari Mäkelä summaa.

Ratikka-juhlan yhteydessä julkistettiin myös raitiovaunujen nimiäänestyksen tulokset. Tampereen raitiovaunut nimetään niiden saapumispäivänä kalenterista löytyvien nimien perusteella. Osa vaunuista sai nimen sillä perusteella jo valmiiksi, mutta lisäksi yleisö pääsi äänestämään kahdelletoista vaunulle nimet 32 nimen joukosta. Nimiäänestykseen osallistui 8350 eri ihmistä.

Lisäksi Ratikka-juhlan yleisö pääsi äänestämään tapahtuman yhteydessä nimen lajinsa ensimmäiselle Tampereen Ratikalle. Ehdolla olivat nimet Lyyli ja Lyydia, joista Lyyli vei voiton. Valitut nimet ovat saapumisjärjestyksessä ensimmäisestä lähtien: Lyyli, Valma, Saaga, Lempi, Iisakki, Visa, Helinä, Atro, Aava, Tellervo, Tuure, Kukka, Ritva, Ensio, Urho, Päiviö, Aliisa, Olga ja Veera. Tampereelle tulee yhteensä 20 raitiovaunua, joista viimeinen saapuu syyskuussa. 

Nimet tullaan näkemään raitiovaunuissa elokuun puolivälissä. Nimet teipataan ohjaamojen ikkunoiden alareunaan Hervanta-fontilla. Samaa fonttia käytetään Ratikan ikkunoiden sanataiteessa.

Ratikka-juhlan päätteeksi tehtiin myös ensimmäinen linjan 1 koeliikennematka Sorin aukiolta Kaupin kampukselle matkustajien kanssa. Matkustajat arvottiin etukäteen ja kyytiin pääsi 40 onnekasta sekä median edustajia.

Katso tallenne Ratikka-juhlasta osoitteessa https://live.tampereenratikka.fi/

Tampereen Ratikka haastoi koululaiset heijastinkisaan – Ellin ja Isabellan piirroksista heijastimet koko Sammon koululle

Yläkuva: Elli Peltomaa 6A Alakuva: Isabella Roselli 8B-luokalta

Tampereen Ratikka haastoi ennen joulua kaikki raitiotiereitin varrella olevat peruskoulut heijastinkisaan. Kisassa koululaisia pyydettiin suunnittelemaan Ratikalle heijastin. Monipuolisten kilpatöiden joukosta kaksi työtä erottuivat edukseen, joten tuomaristo päätyi jakamaan voiton Sammon koulun 6A-luokan Ellin ja 8B-luokan Isabellan välillä. Voittajatöistä teetetään heijastimet koko koululle.

Tampereen katukuvassa kulkee jo suhteellisen säännöllisesti uusi kulkuväline, Tampereen Ratikka. Se tuo kaikille liikkujille uutta huomioitavaa liikenteeseen. Tampereen Ratikka halusi muistuttaa heijastinkisan haasteella raitiotiereitin varren koululaisia siitä, että käyttämällä heijastinta, liikenteestä tehdään entistä turvallisempaa niin jalankulkijoille, pyöräilijöille, autoilijoille kuin julkiselle liikenteellekin.

– Ratikka kiinnostaa kovasti myös koululaisia, ja halusimme haastaa heitä tällä kisalla miettimään Ratikan tuloa vähän myös liikenneturvallisuuden näkökulmasta. Toisaalta oli tärkeää, että oppilaat voivat kertoa ajatuksistaan Ratikkaa kohtaan ja antaa luovuuden kukkia. Kisa oli meille itsellekin kiva keino päästä näkemään, miten erilaisista näkökulmista lapset Ratikkaa ajattelevat. Osa oli innostunut Ratikan ulkomuodosta, osa ajattelee sen osana kaupunkiympäristöä ja osan se inspiroi luomaan taidetta. Mukana oli myös hienoja iskulauseita kuten ”Ratikka – Tampereen sydän”, Tampereen kaupungin Raitiotien kehitysohjelman projektisuunnittelija Henna Puisto selventää.

Heijastinkisaan saatiin yhteensä 132 oppilaan ideoita yhdeksästä koulusta. Kisan jaettu voitto meni Sammon kouluun.

– Aluksi en edes ajatellut kilpailua, tein sen huvin vuoksi ja koska se oli hauskaa tekemistä. Kun piirsin paperiin, ajattelin, minkälaisia ihmisiä bussissa kulkee ja siitä sain idean myös Ratikkaan, Elli Peltomaa 6A-luokalta selostaa.

– Yllätyin kovasti, että voitin kilpailun, mutta olin siitä tosi iloinen. Olen harrastanut piirtämistä pikkulapsesta saakka ja kuvaamataito on lempiaineeni koulussa, Isabella Roselli 8B-luokalta iloitsee.

Voittajat valittiin Tampereen kaupungin raitiotien kehitysohjelman ja Tampereen Raitiotie Oy:n asiantuntijoiden muodostamalla raadilla. Koska raadin suosikkityöt sattuivat olemaan samasta koulusta, raati päätyi jakamaan palkinnon. Näin ollen puolet heijastimista painetaan Ellin kuvituksella ja toinen puoli Isabellan kuvituksella.

– Ellin piirroksessa meitä ihastutti sekä idea että toteutustapa. Ratikka on selvästi kaikkien kulkuväline: matkustajina on niin aikuisia, lapsia, vanhuksia, rakastavaisia kuin eläimiäkin. Mukana näyttäisi olevan ilmeestä päätellen yksi Ratikan vastustajakin, viestinnän asiantuntija Sari Mäkelä Tampereen Raitiotie Oy:stä hymyilee.

– Isabellan työssä pidimme kovasti värimaailmasta ja siitä, kuinka siitä erottaa heti Ratikan, vaikka työ onkin itsessään toteutettu abstraktisti, Mäkelä jatkaa.

Lajinsa ensimmäiset testimatkustajat Tampereen Ratikan kyytiin tammikuussa

Kuva: Tampereen seudun joukkoliikenne

Tampereen raitiotiejärjestelmän ja uusien raitiovaunujen testit ovat jo pitkällä, ja Ratikan liikenteenohjaajien ja kuljettajien koulutus on käynnissä. Kaikille avoin Ratikan koeliikenne alkaa huhtikuun alussa. Tampereen Ratikan matkakokemus viimeistellään asiakkaista koostuvien testiryhmien avulla.

Testimatkustajiksi haki yhteensä 1930 innokasta. Testimatkustajien arvonta on nyt käynnissä. Testit alkavat tammikuun lopulla ja jatkuvat maaliskuun loppuun. Vallitsevan koronatilanteen vuoksi testit suoritetaan aiemmista suunnitelmista poiketen pienissä, alle 10 hengen ryhmissä. Testaukseen osallistuvien turvallisuuteen kiinnitetään erityistä huomiota.

”Asiakastestaus on tärkeä vaihe palvelun viimeistelyssä mahdollisimman helppokäyttöiseksi. On hienoa, kuinka moni on ilmaissut kiinnostuksensa päästä testimatkustajaksi. Mukaan on hakenut paljon erilaisia käyttäjiä ja huomioon on otettu myös esteettömyyden testaaminen”, Nyssen asiakkuuspäällikkö Riikka Salkonen kertoo.

Alkuvuoden matkustajatesteissä on tarkoitus kokeilla muun muassa sitä, miten matkustajien siirtyminen pysäkiltä vaunuun sujuu. Tieto on tärkeä aikataulujen rakentamisessa realistisiksi ja toimiviksi. Osassa testeistä kokeillaan matkan maksamista niin matkakortin kuin Nysse Mobiilin avulla. Testeissä tarkkaillaan myös matkustajainformaation toimivuutta, esimerkiksi kuulutusten äänenvoimakkuuden säätöä ja opasteiden ymmärrettävyyttä.

 ”Haluamme rakentaa ratikasta kulkumuodon kaikille. Kuten muissakin palveluissa, myös ratikassa on useita käyttäjäryhmiä, joilla on erilaisia tarpeita matkustamiseen liittyen. Palvelua ja sujuvaa asiakaskokemusta kehittäessämme haluamme huomioida mahdollisimman tarkasti nämä tarpeet ja toisaalta löytää mahdolliset haastekohdat, joita voimme yhdessä parantaa”, VR:n asiakaskokemuspäällikkö Mari Siikonen kertoo.

Tuleville käyttäjille on järjestetty vuodesta 2018 alkaen useita tilaisuuksia tutustua vaunuun ja antaa palautetta käyttäjäkokemuksesta. Muun muassa vaunun sisustusta ja sen ratkaisuja on muokattu saadun palautteen perusteella. Niin ikään on päästy äänestämään Ratikan väristä ja penkkien kuosisuunnittelijasta.

”Käsillämme on nyt yksi merkittävimmistä askeleista kohti 9.8. alkavaa Tampereen Ratikan liikennöinnin aloittamista. Odotamme suurella mielenkiinnolla tätä hetkeä, kun ihan oikeat matkustajat tulevat Ratikan kyytiin ja saamme heiltä palautetta loppukäyttäjän näkökulmasta. Matkustaja katsoo Ratikkaa ihan uudesta näkökulmasta ja siksi on hienoa, että voimme tarjota vielä mahdollisuuksia vaikuttaa asioihin ennen matkustajaliikenteen alkua”, Tampereen Raitiotie Oy:n toimitusjohtaja Pekka Sirviö iloitsee.

Tampereen Ratikan viides vaunu saapuu viikonloppuna – Perjantaina on luvassa erityistä bongattavaa

Tampereen Ratikka nähdään keskustassa jouluisissa tunnelmissa perjantaina 18.12. Kuvassa on käynnissä Tampereen Ratikan ensimmäiset koeajot keskustassa 15.11. Kuva: Pasi Tiitola/ Tampereen Raitiotie Oy

Tampereelle saadaan viides raitiovaunu myöhään lauantai-iltana 19.12. Ratikka alkaa olla koeajojen myötä tamperelaisille tuttu näky liikenteessä. Perjantai-iltapäivänä Tampereen Ratikan koeajoissa virittäydytään joulutunnelmaan.

– Kaikkien vaunujen käyttöönotto on sujunut odotusten mukaisesti. Saamme vielä yhden vaunun kotipesään ennen joulua. Seuraava vaunu saapuu tammikuussa, Tampereen Raitiotie Oy:n kalustopäällikkö Ali Huttunen kertoo.

Tampereen Ratikan koeajoissa testataan niin raitiotiejärjestelmää kuin uusia raitiovaunujakin. Joulukuun 2. päivänä Ratikan liikennöinnistä vastaava VR aloitti myös liikenteenohjaajien koulutusajot. Niitä suoritetaan pääsääntöisesti arkipäivisin noin klo 8 ja 16 välillä. Ensi keväänä koeajoja tehdään myös iltaisin ja viikonloppuisin.

Perjantaina 18.12. Ratikka liikkuu koeajoalueella noin klo 15.30-17.30 hieman viihteellisimmissä merkeissä. Ratikan voi bongata joulutunnelmissa keskustassa rautatieaseman ja Pyynikintorin välillä noin klo 16-17.

– On ollut mukava huomata, että ihmiset ovat kokeneet Ratikan koeajojen ja raitiotien rakentamisen vauhdikkaan etenemisen tuoneen positiivista väriä tähän koronan harmaaksi värjäämään arkeen. Haluamme kiittää tällä pienellä Tampereen Ratikan liikennöintiallianssin, eli Nyssen, Tampereen Raitiotie Oy:n ja VR:n tempauksella kaikkia Ratikan matkaa seuranneita ihmisiä, Tampereen Raitiotie Oy:n viestinnän asiantuntija Sari Mäkelä selventää.

Tempauksessa huomioidaan voimassaolevat koronarajoitukset. Tampereen Ratikan liikennöintiallianssi muistuttaa, että kaikkien Ratikkabongarien tulee muistaa maskisuositus sekä turvavälit niin toisiinsa kuin Ratikkaan.

Ratikka on pysyvä osa Tampereen liikennettä, joten kannattaa kerrata myös Ratikkakaupungin liikennesäännöt osoitteessa

www.tampereenratikka.fi/liikenneturvallisuus

Tredulle oikeus kouluttaa kaupunkiraideliikenteen kuljettajia

Kuva: Laura Vanzo

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt Tredulle oikeuden järjestää kaupunkiraideliikenteen kuljettajan tehtävään valmistavaa koulutusta 1.1.2021 alkaen. Kaupunkiraideliikenne alkaa Tampereella elokuussa 2021, jolloin osaajien tarve alueella kasvaa. Tampereella tullaan vuosittain tarvitsemaan noin 10 ratikankuljettajaa.

Tammi-elokuussa koulutetaan yli 60 kuljettajaa

Raitiovaununkuljettajakoulutus alkaa 11.1.2021. Oppisopimuskoulutus kestää 24 viikkoa. Tammi-elokuun aikana koulutetaan neljä ryhmää, joista kuhunkin valitaan 16–17 opiskelijaa. Koulutuksen aloitukseen on Tredussa valmistauduttu pätevöitymällä raitiovaunun ajo-opetukseen sekä materiaalin rakentamiseen.

Koulutuksessa huomioidaan Tampereen erityistarpeet

Tällä hetkellä koulutusta on Suomessa järjestetty vain Helsingissä Helsingin kaupunkiraideliikenteen tarpeisiin. Tampereella ratainfra, liikenteenohjaus ja käyttöönotettava kalusto poikkeavat merkittävästi pääkaupungin vastaavista. Tämä asettaa kaikille raitiovaununkuljettajakoulutukseen osallistuville mielenkiintoisen haasteen.

Tredu vastaa kuljettajakoulutuksesta, mutta koulutuksen sisältöä ja toteutusta suunnitellaan tiiviissä yhteistyössä VR Groupin ja Tampereen Raitiotie Oy:n kanssa.

Tampereen Ratikan koeajot jatkuvat läpi talven – Raitiotiellä liikkuva kalusto on jatkossa pysyvä osa Tampereen liikennejärjestelmää

Tampereen Ratikan koeajoissa otettiin marraskuun 15. päivä historiallinen askel, kun raitiovaunulla ajettiin ensimmäistä kertaa Pyynikintorille asti. Koeajot ydinkeskustassa ovat sujuneet odotusten mukaan. Ratikan koeajoissa on kyse monipuolisesta kokonaisuudesta, jossa testataan niin raitiotiejärjestelmää kuin uusia raitiovaunujakin. Joulukuun 2. päivänä aloitetaan myös liikenteenohjaajien koulutusajot. Tammikuussa päästään aloittamaan käytännön palvelukokemuksen kehittäminen, kun koeajot testimatkustajien kanssa alkavat. Sen lisäksi, että raitiovaunut ovat pysyvä osa Tampereen liikennejärjestelmää, kiskoilla liikkuu säännöllisesti myös kunnossapitokalustoa. Raitiotien myötä Tampereen liikenneympäristö on muuttunut ja sen vuoksi on syytä opetella uudet toimintatavat liikenteessä.

Tampereen Ratikan liikennöinti alkaa 9.8.2021. Sitä ennen raitiotiejärjestelmän ja raitiovaunujen käyttöönotossa on edessä vielä monta vaihetta, joilla varmistetaan liikenteen mutkaton sujuminen tulevaisuudessa. Koeajot jatkuvat liikennöinnin aloittamiseen asti ja raitiotiellä liikkuva kunnossapitokalusto tulee olemaan myös tuttu näky Tampereella liikkuville.

Tähän mennessä Tampereen Ratikan koeajoja on suoritettu vaunuja valmistavan Škoda Transtech Oy:n ja raitiotietä rakentavan Raitiotieallianssin kanssa. Joulukuun alussa myös Ratikan liikennöinnistä vastaava VR aloittaa koeajot. Koeajojen koordinoinnista vastaa raitiotiejärjestelmän ja vaunut omistava Tampereen Raitiotie Oy. Ajantasaisen tiedon Ratikan koeajoista saa Tampereen Ratikan kanavista.

Sujuva liikenne on yhteispeliä

Sujuva liikenne on yhteispeliä ja liikenteen sujuvuus syntyy sekä toisten huomioon ottamisesta että sääntöjen noudattamisesta. Ratikan tulo antaa hyvän syyn yhteispelin petraamiseen.

– Olemme huomanneet koeajoissa, että esimerkiksi autoilijat liikkuvat ajoittain Ratikalle varatulla rata-alueella, vaikka liikennemerkit ja reunakivet ohjaavat liikenteen uusille kaistoille. Autoillessa tulee olla tarkkana opasteiden kanssa ja Ratikka-ajan liikennesääntöihin kannattaa tutustua Tampereen Ratikan sivuilla, projekti-insinööri Niina Uolamo Tampereen Raitiotie Oy:stä muistuttaa.

Jalankulkijoilla ja pyöräilijöillä on myös edessä uuden opettelua suojatiemuutosten vuoksi. Raitiotien rakentamisen myötä Tampereelle on saatu mm. täysin uudistettu Hämeenkatu.

– Varsinkin Hämeenkadulla on sekä raitiotien ylityspaikkoja että suojateitä, joissa on eroja väistämisvelvollisuuksien osalta, Uolamo toteaa.

Suojateillä, jotka Hämeenkadulla ovat pääosin valo-ohjattuja, Ratikka ja autoliikenne ovat väistämisvelvollisia. Raitiotien ylityspaikoilla, jotka monet sijaitsevat entisten suojateiden kohdilla, ei uudessa tilanteessa ole suojatien merkintöjä. Ylittäessään katua muualta kuin suojatien kautta, ovat jalankulkija ja pyöräilijä väistämisvelvollisia.

– Raitiotiereitin varrella liikuttaessa tulisi opetella uudet liikkumiskäytännöt ja yhteiset pelisäännöt liikenteessä. Ratikka tulee jatkuvien koeajojen myötä liikkumaan osana tamperelaisten arkea lähes päivittäin jo ennen elokuussa alkavaa säännöllistä liikennöintiä. Siksi raitiotien liikennesäännöt on hyvä ottaa haltuun heti.

Ratikka osaksi päivittäistä liikennettä

Marraskuun puolivälissä aloitetuissa Hämeenkadun ja Pirkankadun koeajoissa testattiin kattavasti radan ja sen teknisten järjestelmien toimivuus. Lisäksi koko varikko–Pyynikintori -välillä tehtiin kahden vaunun koeajoja. Niissä tarkastelun kohteena olivat etenkin vaunujen ulottumat sekä liikenne- ja varoitusvalojen toiminta. Useamman vaunun koeajoja jatketaan läpi talven.

– Koeajoissa ei tullut eteen mitään isoja yllätyksiä, joten ratainfran ja vaunun yhteensopivuus saatiin testattua kauttaaltaan, Niina Uolamo tiivistää.

Koeajoja jatketaan vaunutestien muodossa läpi talven. Ensi keväänä koeajot laajenevat myös Taysin linjalle eli Teiskontieltä Tekunkadun ja Kuntokadun kautta Lääkärintielle sekä Hervannassa Atomipolulta Hervantajärven päätepysäkille.

Liikenteenohjaajat ja raitiovaunun kuljettajat pääsevät tositoimiin

Joulukuun 2. päivä Tampereen Ratikan liikennöinnistä vastaava VR pääsee aloittamaan koeajot, joilla Ratikan liikenteenohjaajat koulutetaan ammattiinsa. VR suorittaa koeajoja, joissa testataan esimerkiksi suunniteltujen ajoaikojen ja aikataulujen toimivuutta sekä erilaisia työvuoroon kuuluvien tehtävien suorittamista ja ajoitusta.

– Olemme todella innoissamme siitä, että pääsemme tositoimiin, eli ajamaan Ratikkaa – vaikkakin alkuun varovaisesti ja pienimuotoisesti koulutus- ja testiajona. Ajamme pääsääntöisesti arkipäivisin noin klo 8 ja 16 välillä. Ensi keväänä teemme koeajoja myös iltaisin ja viikonloppuisin. Koeajoissa käytettävien vaunujen määrä vaihtelee tehtävien testien mukaan, Tampereen Ratikan operatiivinen päällikkö Vesa Rauhala VR:ltä selventää.

Lisäksi koeajoissa testataan Ratikan palvelun toimintaa eri käyttäjäryhmien kanssa. Ensimmäiset testimatkustajat pääsevät kyytiin tammikuussa. Tampereen Ratikasta tulee osa Nyssen joukkoliikennejärjestelmää, ja testimatkustajien rekrytoinnista vastaa Nysse. Testimatkustajien haku on auki 6.12. asti osoitteessa www.nysse.fi/nysselab. Erityisryhmien testimatkustajat rekrytoidaan Tampereen kaupungin yhdenvertaisuuskoordinaattorin kautta.

Koeajojen ja testien lisäksi VR kouluttaa kevään aikana noin 65 kuljettajaa ajamaan Ratikkaa. Ensimmäinen kuljettajakurssi tulee ajoharjoitteluun helmikuun alussa, minkä jälkeen opetusajot näkyvät yhä enenevässä määrin Tampereen katukuvassa. Kesällä kaikki kuljettajat ovat ajamassa ja kaikki 19 raitiovaunuakin ovat saapuneet Tampereelle.

Kunnossapito varmistaa liikennöintiä

Raitiotiereitin varrella liikkuvien kannattaa huomioida, että kiskoilla voi liikkua myös kunnossapitokalustoa. Tampereen Ratikan kunnossapitoallianssi pitää huolta siitä, että Ratikka voi kulkea turvallisesti ja suunnitelmien mukaisesti.

Raitiotien kunnossapitotöitä tehdään ympäri vuorokauden. Yöllä tehdään töitä, jotka häiritsisivät päivällä liikennöintiä.

Lisätietoja:

Tampereen Ratikan liikenneturvallisuussivu: www.tampereenratikka.fi/liikenneturvallisuus

Tampereen Ratikan koeajoissa alkaa uusi aikakausi – Testimatkustajien rekrytointi aloitetaan ja VR astuu Ratikan puikkoihin

Tampereella otetaan 4. marraskuuta jälleen merkittävä Ratikka-ajan askel, kun vastuu Tampereen Ratikan liikennöinnistä siirtyy VR:lle. Samalla koeajoissa siirrytään vaiheeseen, jossa ensimmäiset testimatkustajat pääsevät Ratikan kyytiin antamaan palautetta raitiotiejärjestelmästä sekä suunnitellusta liikenteestä kokonaisuutena. Nysse aloittaa testimatkustajien rekrytoinnit verkkosivuillaan 2.11. Ensimmäiset testimatkustajat pääsevät kyytiin alkuvuonna 2021.

Marraskuun 4. päivä on monessa mielessä merkityksellinen päivämäärä Tampereen Ratikan matkalla kohti liikennöinnin aloitusta, eli ensi vuoden elokuun 9. päivää. Raitiotiejärjestelmän ja vaunujen tekniikan testaamisen lisäksi silloin päästään aloittamaan työ palvelukokemuksen kehittämisessä.

-Marraskuun alussa kahden ensimmäisen raitiovaunun omistusoikeus ja vastuu siirtyvät vaunut valmistavalta Škoda Transtech Oy:ltä Tampereen Raitiotie Oy:lle. Luovutamme vaunut vuokrasopimuksen mukaisesti edelleen yhtiömme, Nyssen ja VR:n muodostaman liikennöintiallianssin käyttöön. Sen myötä Tampereen Ratikan liikennöinnistä vastaava VR pääsee aloittamaan näillä vaunuilla liikenteenohjaajien ja kuljettajien koulutuksen ja Nysse voi aloittaa testimatkustajien rekrytoinnin, Tampereen Raitiotie Oy:n toimitusjohtaja Pekka Sirviö selventää.

Nyt alkavassa vaiheessa päästään testaamaan käytännössä kehitysvaiheen aikana suunniteltua liikennöinnin toteuttamista. Vaiheeseen kuuluvat kuljettajien ajo-opetus ja ajoharjoittelu sekä koeajojen suorittaminen. Koeajojen aikana testataan mm. ajoaikoja ja pysäkkitoimintoja, työvuoroja, työ- ja liikenneturvallisuutta, liikennevalojen toimintaa matkustajaliikenteen mukaisella volyymillä, matkustajapalvelua, matkustajainformaatio- ja lipunleimauslaitteiden toimintaa sekä harjoitellaan poikkeustilanteita.

VR vastaa 4. marraskuuta alkaen Tampereen Ratikan liikennöinnistä, sisältäen sekä liikenteenohjaustoiminnat että Ratikoiden kuljettamisen. VR huolehtii raitiovaunukuljettajien ja liikenteenohjaajien rekrytoinnista ja kouluttamisesta. Ensimmäiset liikenteenohjaajat aloittivat koulutuksensa keväällä ja yhteensä 65 raitiovaununkuljettajan koulutukset käynnistyvät tammikuussa. Koulutukset toteutetaan yhteistyössä Tampereen seudun ammattiopisto Tredun kanssa. Parhaillaan koulutettavat liikenteenohjaajat aloittavat nyt ajoharjoittelunsa ja tulevat toimimaan ensimmäisinä Tampereen Ratikan ja VR:n raitiovaununkuljettajina.

-Olemme VR:llä todella innoissamme päästessämme laajentamaan osaamistamme uusille raiteille. Olemme vastuullinen joukkoliikenneyhtiö, joka haluaa kasvaa kestävän liikenteen kautta, joten ratikka on meille luonnollinen laajenemissuunta. Odotamme innolla nyt alkavaa uutta vaihetta, jossa pääsemme testaamaan liikennettä sekä palvelukonseptia käytännössä. On hienoa olla mukana kehittämässä kasvavalle Tampereelle entistä parempaa kaupunkiliikenteen kokonaisuutta, VR:n matkustajaliikennejohtaja Topi Simola kertoo.

Tampereen raitiotiejärjestelmän testit aloitettiin Saksasta tuodulla käytetyllä raitiovaunulla jo maaliskuussa, ja Tampereen Ratikka on totuttu näkemään kaupungin liikenteessä heinäkuusta alkaen. Tähän mennessä Ratikalla on liikuttu Itsenäisyydenkadun asematunnelille asti. Marraskuun puolivälissä koeajot laajenevat Pyynikintorille asti.

-Sen lisäksi, että liikennöintiallianssi aloittaa nyt kokonaisuuden testit aikatauluista asiakaspalvelumalliin, raitiotiejärjestelmän koeajojen parissa liikutaan usean muunkin toimijan voimin. Tampereelle saapuu yhteensä 19 raitiovaunua ja vaunuvalmistaja Škoda Transtech testaa linjalla niiden toiminnallisuuksia. Lisäksi liikennöinnin aloittamiseen asti otetaan vaiheittain käyttöön uusia rataosuuksia. Raitiotieallianssi vastaa näistä infran testeistä. Pysyt parhaiten perillä kaikista näistä koeajoista seuraamalla Tampereen Ratikan verkkosivuja ja sosiaalisen median kanavia, Tampereen Raitiotie Oy:n projekti-insinööri, koeajokoordinaattori Niina Uolamo kertoo.

Sinustako Tampereen Ratikan testimatkustaja? – Näin haet

Tampereen Ratikan liikennöinti alkaa 9.8.2021 ja bussit siirtyvät silloin uusille reiteille. Tampereen Ratikan avoin koeliikenne käynnistetään 1.4.2021. Silloin kaikki pääsevät Ratikan kyytiin Nyssen lipputuotteilla. Koeliikenteen aikana ei kuitenkaan liikennöidä säännöllisesti tai aikataulujen mukaisesti vaan bussit kulkevat Ratikan rinnalla nykyisillä reiteillä. Avoimen koeliikenteen aikana testataan esimerkiksi pysäkkitoimintoja, infojärjestelmiä ja koko palveluketjun toimivuutta.

Ennen 1.4. alkavaa avointa koeliikennettä Nysse etsii Tampereen Ratikkaan testimatkustajia, joiden avulla Ratikan palvelu viimeistellään. Testeissä voidaan kokeilla esimerkiksi sujuvaa siirtymistä pysäkiltä vaunuun, matkantekoa liikkuvassa Ratikassa, maksamisen helppoutta, matkustajainformaatiota jne.

Testaaminen voi olla luonteeltaan esimerkiksi yksittäisen matkan läpikäynti tai jonkin toimenpiteen tekeminen useaan kertaan. Haastattelijat ja suunnittelijat keräävät kommentteja ja kokemuksia sekä ohjaavat tilannetta. Osa testeistä tehdään ryhmissä ja niissä huomioidaan sen hetkiset terveysturvallisuudesta annetut suositukset.

-Testimatkustajien työ on erittäin tärkeää, sillä pienet yksityiskohdat ratkaisevat usein, kuinka hyvä palvelusta lopulta tulee, Nyssen asiakkuuspäällikkö Riikka Salkonen toteaa.

Testeihin haetaan kaiken tyyppisiä käyttäjiä, pois lukien erityisryhmät (esimerkiksi pyörätuolin käyttäjät, näkövammaiset ja liikuntarajoitteiset). Erityisryhmien testaukset koordinoidaan erikseen Tampereen kaupungin yhdenvertaisuuskoordinaattorin kautta ja tästä tiedotetaan erikseen.

Nysse valitsee testimatkustajista käyttäjäprofiilien perusteella sopivat osallistujat tarvittaessa arpomalla.

Testimatkustajaksi voi hakea 2.11.-6.12.2020 osoitteessa nysse.fi/nysselab

YIT rakentaa Tampereen raitiotieverkon vaiheen kaksi yhdessä Raitiotieallianssin kanssa

Tampere Ratikka -Tampereen Kaupunki Sepankatu

Tampereen raitiotie Oy ja Tampereen kaupunki ovat valinneet YIT:n, NRC:n, Swecon ja AFRYn muodostaman allianssin Tampereen raitiotien vaiheen kaksi toteuttajaksi. Hanke on jatkoa vaiheen yksi allianssisopimukselle.

Raitiotieallianssin osapuolet suunnittelevat ja rakentavat yhdessä raitiotielinjan toisen vaiheen, jonka pituus tulee olemaan 6,6 kilometriä. Sopimukseen kuuluu mm. rata-, kadunrakennus- ja pohjatöitä. Työ alkaa vuonna 2020 ja kohteen aikataulun mukainen valmistumisaika on vuoden 2024 loppuun mennessä.

Tampere Ratikka – Tampereen Kaupunki Rantatie

”Rakentamispäätös jatkaa joukkoliikenteen vahvaa kehittämistä Tampereella. Tuleva raitiolinja palvelee kaupungin vahvoja kasvusuuntia ja koko kaupunkirakenteen kehitystä. Olemme erittäin tyytyväisiä, että allianssityö jatkuu yhdessä osaavan ja kokeneen palvelutuottajatiimin kanssa,” Tampereen Raitiotie Oy:n toimitusjohtaja Pekka Sirviö sanoo.

Hankkeen arvo on yhteensä yli 112 miljoonaa euroa, josta YIT:n osuus on noin 62 miljoonaa euroa. Raitiotielinjan toinen vaihe koostuu kahdesta osasta, joista ensimmäinen, YIT:n osalta noin 25 miljoonaa euroa, kirjataan vuoden viimeisen neljänneksen tilauskantaan hankkeeseen liittyvän kahden viikon valitusajan päätyttyä. Toinen osa, YIT:n osalta noin 37 miljoonaa euroa, kirjataan tilauskantaan sopimuksessa vaaditun vesistön täyttöluvan tullessa lainvoimaiseksi arviolta vuoteen 2022 mennessä.