ABB:n raideteknologiaa pääkaupunkiseudun uusiin lähijuniin

vr_508x

Pääkaupunkiseudun lähijunaliikenteessä liikennöi vuoden 2017 toukokuuhun mennessä 34 uutta Flirt-junaa. Kuva: VR Group

ABB on saanut sveitsiläiseltä junavalmistaja Stadler Raililta tilauksen raideteknologian toimittamisesta Pääkaupunkiseudun Junakalusto Oy:n uusin lähiliikenteen juniin. Junakalusto hankkii Stadler Raililta 34 uutta FLIRT-junaa, jotka tulevat liikennöimään pääkaupunkiseudun lähijunaliikenteessä vuonna 2017.

ABB toimittaa Stadler Railille uusimmat raideliikennekonvertterit sekä veturimuuntajat. Uudet kaupat ovat jatkoa pitkälle ja menestyksekkäälle yhteistyölle: Pääkaupunkiseudun Junakalusto Oy on aiemmin hankkinut kaikkiaan 41 ABB:n raideteknologialla varustettua FLIRT-junaa Helsingin seudun lähijunaliikenteeseen Stadlerilta.

Junakaluston vuonna 2006 tilaamat ensimmäiset FLIRT-junat olivat Stadlerin ensimmäisiä vaativiin talviolosuhteisiin suunnittelemia junia. Vastaavia ABB:n teknologialla varustettuja junia on sittemmin toimitettu muun muassa Venäjälle ja Viroon sekä tänä vuonna Moskovassa liikennöintinsä aloittavaan Aeroexpress-junaan.

ABB toimittaa Stadlerille uusimmat raideliikennekonvertterit sekä katolle asennetut veturimuuntajat. Laitteisto muuntaa sähkön ilmajohtolinjoista jännitetasoille, joita käytetään junien moottoreissa sekä apuvirtajärjestelmissä, mukaan lukien valaistus, lämmitys, ilmastointi, matkustajainformaatiojärjestelmät ja automaattiovet.

ABB on saanut Stadler Raililta tilaukset myös moniin muihin Euroopan ja Yhdysvaltojen junahankkeisiin, kuten Sveitsiin neljään uuteen vuoristojunaan, jotka kuljettavat matkustajia Euroopan korkeimmalle juna-asemalle, 3 454 metrin korkeudelle merenpinnasta. Lisäksi ABB toimittaa integroidut taajuusmuuttajat Stadlerin sähkö- ja dieselsähköjuniin, jotka tulevat liikennöimään Bay Area Rapid Transit (BART) -radalla Kaliforniassa.

Samankaltaisia laitteistoja toimitetaan myös muun muassa espanjalaiselle Ferrocarrils de la Generalitat Catalunyalle (FGC), Alphenin ja Goudan kaupunkien välistä rataa liikennöivälle yhtiölle Alankomaissa sekä Aarhusin kaupungille Tanskassa, minne toimitetaan 24 pikaraitiotievaunua.

”Tilaukset vahvistavat Stadler Railin ja ABB:n välistä menestyksekästä yhteistyötä. Ne korostavat teolliselle osaamiselle ja huippuinnovaatioille perustuvan pitkäaikaisen yhteistyön merkitystä”, sanoo ABB-yhtymän Discrete Automation and Motion -divisioonan johtaja Pekka Tiitinen.

Vuonna 2002 alkaneen yhteistyön aikana Stadler Rail on tilannut ABB:ltä laitteistoja yli 1 500 junaan ja yli 300 pikaraitiotievaunuun. ABB on maailman johtavia kuljetusalan laitteistotoimittaja. Yhtiön raideliikennetoimintojen vuosimyynti on yli 1,5 miljardia dollaria.

ABB (www.abb.fi) on johtava sähkövoima- ja automaatioteknologiayhtymä, jonka tuotteet, järjestelmät ja palvelut parantavat teollisuus- ja energiayhtiöasiakkaiden sekä kuljetus- ja infrastruktuurialojen asiakkaiden kilpailukykyä ympäristömyönteisesti. ABB työllistää 100 maassa noin 145 000 henkilöä, joista Suomessa noin 5 400.

Bookmark the permalink.