Junaradalle kasatuilla esineillä voi olla vakavat seuraukset

2015-07-17 13_59_27-Rautatieturvallisuus - Rautatieturvallisuus

Miltä näyttää junan alle jäänyt puu? Litistääkö juna euron kolikon? Kuinka kovaa vauhtia kivi lentää junaradalta? Lasten ja nuorten leikit junaradan läheisyydessä ovat arvaamattomia. Harmittomaksi tarkoitetut, ajattelemattomat kokeilut saattavat johtaa vakaviinkin onnettomuuksiin.

Radalle kasatut tai junaa kohti heitetyt vieraat esineet kuten kolikot, kivet ja puunrungot aiheuttavat riskitilanteita ohikulkijoille ja junan matkustajille. Ne voivat synnyttää vakavia vaaratilanteita sinkoutuessaan radalta takaisin leikkijöiden tai ohikulkijoiden päälle. Lisäksi ne voivat haitata junaa, rikkoa sen tai aiheuttaa jopa junan suistumisen.

”Tällaisia ajattelemattomia ilkivaltatapauksia sattuu kuukausittain. Rautatiet, niiden sillat ja tunnelit ovat kuitenkin ainoastaan junia varten, eikä ratoja pidä käyttää leikkimiseen tai muuhun liikkumiseen. Luvaton oleskelu radalla ja sen välittömässä läheisyydessä on erittäin vaarallista ja siksi myös laissa kiellettyä”, korostaa rautatiejohtaja Yrjö Mäkelä Trafista.

Keskustele lapsen kanssa rautatieturvallisuudesta

Vanhempien tulisikin säännöllisesti kerrata lasten kanssa rautatieturvallisuuteen liittyviä asioita. ”Lapset eivät tiedä tai tule ajatelleeksi, kuinka ikäviä seurauksia leikki radalla tai hetken päähänpisto voi saada aikaan. Vanhempien tehtävä on keskustella lasten kanssa rautatieturvallisuudesta ja olla myös perillä siitä, missä lapset liikkuvat”, Mäkelä jatkaa.

Trafilla on erityisesti vanhemmille ja ammattikasvattajille suunnattu rautatieturvallisuussivusto, joka tarjoaa tietoa turvallisesta toimimisesta rautateiden läheisyydessä ja tasoristeyksissä. Sivustolla on myös runsaasti erilaisia pelejä, leikkejä ja tehtäviä, joiden avulla rautatieturvallisuutta voi käsitellä eri-ikäisten lasten kanssa. Sivusto on julkaistu suomeksi ja ruotsiksi.

www.rautatieturvallisuus.fi
www.rautatieturvallisuus.fi/sv

Bookmark the permalink.