:LAPIN LIITTO: VR:n lipunmyyntipisteiden lakkauttaminen koko Lapista on ongelmallista matkailun kannalta

ohjausvaunu juna vr huhtikuu 2013

Kuva: VR

VR ilmoitti alkuviikosta, että se suunnittelee lakkauttavansa lipunmyyntipisteitä eri puolella maata, myös Rovaniemellä ja Kemijärvellä. Kemissä lipunmyynti on lopetettu jo aiemmin. Lapin liiton matkailuasiantuntija Satu Luiro pitää suunnitelmia lipunmyyntipisteiden lakkauttamisesta ongelmallisina matkailun kannalta.

“Matkailupalvelujen siirtyminen nettiin ja erilaisten digitaalisten palvelujen lisääntyminen on nykypäivää. Muutokset tulisi kuitenkin miettiä aina asiakkaan palvelukokemuksen näkökulmasta. Palvelukokemusta pitäisi pyrkiä parantamaan ja ottamaan samalla huomioon se, että asiakkaita on monenlaisia”, toteaa matkailuasiantuntija Satu Luiro.

Junalippuja voisi jatkossa ostaa internetistä ja automaateista ilman palvelumaksua, sekä R-kioskeilta euron palvelumaksulla ja junasta 3 – 6 euron palvelumaksulla. Turistit eivät välttämättä osaa etsiä tätä palvelua R-kioskista. Erityisesti kansainväliset matkailijat haluavat myös henkilökohtaista palvelua ja kaipaavat apua esimerkiksi aikataulu- ja reittisuunnitteluun.

Luiron mielestä junasta tulisi voida ostaa lippu ilman palvelumaksua, mikäli lipunmyynti asemilla päättyy.  Tämä ei kuitenkaan ratkaise tiedonsaannin ongelmaa, sillä matkailija haluaa suunnitella matkansa jo ennen junan kyytiin hyppäämistä. Tietoa toki löytyy internetistä, mutta kaikkiin kysymyksiin sieltä ei välttämättä löydy vastausta. Lisäksi osalla matkailijoista ei ole käytössään älykännyköitä tai tabletteja.

Henkilökohtaisen palvelun tarjoaminen on myös laatukysymys.

“Lapin kaltaisessa kansainvälisessä matkailumaakunnassa digitaalisuus ei voi kokonaan korvata henkilökohtaista palvelua”, Luiro kiteyttää.

Bookmark the permalink.