Orimattilan Hennan juna-aseman toteuttamissopimus valmistuu

juna1WEB

Liikennevirasto ja Orimattilan kaupunki neuvottelevat sopimusta Hennan juna-aseman toteuttamisesta. Kuva: Suvi Nirkko

Orimattilan kaupunki ja Liikennevirasto valmistelevat Hennan juna-aseman toteuttamissopimusta. Sopimuksessa määritellään Liikenneviraston ja kaupungin vastuut, omistussuhteet ja rakentamiseen liittyvät tehtävät Hennan juna-aseman osalta.

Liikennevirasto vastaa Hennan junalaitureiden rakennuttamisesta sekä selvittää ja rajaa rakennustöistä aiheutuvat haitat junaliikenteelle. Orimattilan kaupunki vastaa katujen, pysäköintialueiden, laituriyhteyksien, puistoalueiden ja ylikäytäväsillan rakennuttamisesta. Lisäksi kaupunki selvittää ja rajaa ylikäytäväsillan rakentamisesta aiheutuvat haitat junaliikenteelle.

Hennan katualueiden suunnitelmat on jo hyväksytty ja vahvistettu Asemarinteen ja Hennan bulevardin katusuunnitelmalla helmikuussa 2016. Aseman itäpuolen laiturille kulkuyhteytenä toimivan kevyenliikenteen ja huoltoliikenteen sillan suunnittelija on valittu, kun Orimattilan kaupunginhallitus vahvisti 21.3. tarjouskilpailun perusteella Ramboll Finland Oy:n ylikulkusillan suunnittelijaksi. Ylikulkusilta mahdollistaa junamatkustajien kulkemisen molemmille laitureille radan eri puolilla.

Juna-aseman pysäköintialueen urakka valmistui ja hyväksyttiin 3.3.2016 ja alueen infran rakentaminen jatkuu syksyllä 2016. Aseman toteuttamisen rakennussuunnittelu käynnistyy huhtikuun 2016 aikana ja myös rakentaminen on tarkoitus aloittaa tämän vuoden aikana.

Nyt valmisteltava sopimus juna-aseman toteuttamisesta on Orimattilan kaupunginjohtaja Osmo Pieskin mukaan aimo harppaus eteenpäin Henna-hankkeessa.

– Junaliikenne on koko hankkeen edellytys. Tämä on merkittävä askel Hennalle.

Liikenneviraston ja kaupungin neuvottelema toteuttamissopimus menee kevään aikana vielä kaupunginhallituksen ja valtuuston päätettäväksi.

Hennan projektipäällikkö Suvi Nirkon mukaan aiemmat aikataulusuunnitelmat juna-aseman käyttöön saamisesta ovat edelleen voimassa.

– Tavoitteena on saada juna-asema valmiiksi vuoden 2017 aikana ja aloittaa junaliikenne vuoden 2017 syksyllä tai vuoden 2018 alussa.

Liikennevirastossa hankkeen valmisteluun osallistunut Magnus Nygård kommentoi, että Hennan kehittäminen vahvasti raideliikenteeseen nojautuvaksi kaupunginosaksi on erittäin mielenkiintoinen kehitys, jonka vaikutukset tulevat herättämään kiinnostusta koko maassa.

Henna on valmistuessaan jopa 15 000 asukkaan uusi kaupunginosa Orimattilassa Kerava-Lahti-oikoradan varrella. Junamatka Hennasta Helsinkiin kestää 53 minuuttia ja Hennasta Lahteen 13 minuuttia.

Bookmark the permalink.