Suomen ABB:n teknologia ohjaa ja valvoo nyt koko Suomen sähkörataverkkoa

b89bd3ae-e48c-43d4-9629-e63ecb274625-main_image

Suomen ABB on allekirjoittanut sopimuksen MicroSCADA Pro -käytönvalvontajärjestelmän toimittamisesta Liikenneviraston Tampereen käyttökeskukseen. Järjestelmä ohjaa ja valvoo sähköradan sähkönsyöttöä Tampereen käyttökeskuksen valvonta-alueella. Alueeseen kuuluvat radat Tampereelta Riihimäelle, Turkuun, Vaasaan, Jyväskylään, Poriin ja Raumalle. Sopimuksen myötä koko Suomen sähkörataverkko, kaikkiaan yli 3 250 sähköistä raidekilometriä on Suomen ABB:n ohjaus- ja valvontateknologian piirissä.

Kaikkiaan Suomessa käyttökeskuksia on neljä. Aiemmin Liikennevirasto ja Suomen ABB ovat solmineet vastaavat sopimukset Helsingin, Kouvolan ja Oulun käyttökeskusten valvonta-alueiden sähkörataverkon ohjauksesta ja valvonnasta sekä Vuosaaren Satamaradasta. Suomen neljästä käyttökeskuksesta valvotaan sähköradan kaikkia sähköteknisiä järjestelmiä, suoritetaan jännitekatkoja ja -kytkentöjä ja varmistetaan näin sähköradan turvallisuus ja käytettävyys.  Kaikki junaratojen vikatilanteet ja kunnossapitotyöt raportoidaan johonkin näistä käyttökeskuksista.

”Olemme tehneet yhteistyötä ABB:n kanssa jo 2000-luvun alusta lähtien, jolloin ensimmäinen MicroSCADA-järjestelmään perustuva kaukokäyttöjärjestelmä rakennettiin Pohjois-Suomeen. Aiemmin toimitetut järjestelmät ovat toimineet luotettavasti, eikä matkustaja- ja tavaraliikenteessä ole ollut sähköradan kaukokäyttöjärjestelmän vioista johtuvia häiriöitä. Yhteistyö ABB:n kanssa on ollut mutkatonta ja asiakkaan tarpeet on otettu huomioon hyvin”, projektipäällikkö Pekka Rautoja Liikennevirastosta sanoo.

”Kyse on Suomessa kehitetystä ja edelleen kehitettävästä teknologiasta ja toimituksia on maailmanlaajuisesti yli 10 000. Olemme iloisia siitä, että teknologiamme on sopimuksen myötä omalta osaltaan varmistamassa sujuvan ja turvallisen sähköjunaliikenteen kaikilla Suomen sähkörataosuuksilla”, toimialajohtaja Juha Muhonen ABB:ltä sanoo.

MicroSCADA Pro on ABB:llä Suomessa kehitetty ohjaus- ja valvontajärjestelmä. Suomen sähkörataliikenteen lisäksi se on käytössä muun muassa Delhin metrossa, Bangkokin Skytrain-ilmajunassa sekä Hai Vann Pass -tietunnelissa Vietnamissa. Myös teollisuus ja energiayhtiöt maailmanlaajuisesti käyttävät järjestelmää sähköjärjestelmien ohjaukseen ja valvontaan.

Sopimus sisältää lisäksi tekniikkaa, jolla valvonta- ja ohjaustietoa välitetään sähkönsyöttöasemilta ja liikennepaikoilta MicroSCADA Pro -ohjelmistolle. Aiemmin on solmittu ylläpitosopimus kunnossapitopalveluiden toimittamisesta Liikenneviraston sähköradan valvontajärjestelmiin.

Tampereen käyttökeskuksen uusi ohjaus- ja valvontajärjestelmä otetaan käyttöön vaiheittain ja valmistuu kokonaisuudessaan vuoden 2018 loppuun mennessä.

Linkit

Artikkeli: Sähköradan paimenet

Bookmark the permalink.