Porin sataman toive toteutumassa – Mäntyluodon radan sähköistyksestä valmisteltu aiesopimus valtion ja Porin kaupungin kesken

railroad-tracks-1334401875hko

Porin Mäntyluodon ja Tahkoluodon satamiin johtavan rautatien sähköistämissuunnitelma etenee. Porin kaupunki ja Liikennevirasto ovat valmistelleet asiasta aiesopimuksen. Toteutuessaan radan sähköistys maksaa kaikkiaan 7,1 miljoonan euroa.

Valtion osuus radan sähköistämisesta olisi 5,7 miljoona euroa. Porin kaupunki järjestelee loput 1,4 miljoonaa euroa.

– Tällaiseen elinkeinopoliittiseen investointiin sisältyy määräraha Porin ensi vuoden talousarvioehdotuksessa. Panos on osoitus kaupungin sitoutumisesta alueen elinkeinoelämän tukemiseen, Porin kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen sanoo.

Porin sataman toimitusjohtaja Sari Virtanen kuvaa rataosuuden sähköistämistä keskeiseksi sataman kilpailukyvylle. Paikallisen merkityksen lisäksi modernisoinnilla on vaikutusta myös valtakunnallisesti.

– Radan sähköistäminen parantaa erityisesti metalliteollisuuden toimintaedellytyksiä, mutta hyödyttää myös muun muassa metsäteollisuuden kuljetuksia. Uskon sen voivan tuoda Poriin myös uutta yritystoimintaa.

Nyt käytössä oleva dieselkalusto on verotuksellisesti sähköistä raskaampaa. Radan modernisointi vaikuttaa siten rataosuutta käyttävien teollisuusyritysten kilpailukykyyn.

Mikä sen taloudellinen merkitys on esimerkiksi Boliden Harjavallalle, sitä toimitusjohtaja Timo Rautalahti ei lähde arvioimaan. Hän kuitenkin toteaa toimitusketjun jokaisella osalla olevan vaikutusta koko toimitusketjun kokonaiskustannuksiin ja niiden kehittämiseen.

– Olemme tulevina vuosina vahvasti panostamassa raaka-aineiden logistiikan ja käsittelyn kehittämiseen. Tämän kokonaisuuden tehokkuus ja kilpailukyky koostuu koko ketjun osista ja logistiikka satamaan on oleellinen osa sitä.

Pori–Mäntyluoto-radan rataosuuden korjaaminen on ollut usean toimijan yhteinen intressi. Siihen on myös satsattu viimeisten puolentoista vuoden ajan laajalti Porin seudulla.

– Junaradan sähköistäminen on ollut sataman harras toive. Taistelemaan lähdettiin kuitenkin yhdessä, ja kiitokset kuuluvat niin alueen yrityksille ja kansanedustajille kuin Porin kaupungin ja Liikenneviraston virkamiehillekin, Virtanen sanoo.

Asia etenee seuraavaksi Porin kaupunginhallituksen ja edelleen kaupunginvaltuuston käsiteltäväksi. Valtiolla hankkeesta päättää eduskunta.

Hankkeen toteutuessa työt rataosuuden korjaamiseksi aloitettaneen jo ensi vuonna. Käyttöön uudistettu rata saataisiin parin vuoden kuluttua.

Bookmark the permalink.