Asemien äänen haku etenee: finaaliviisikko valittu

148755_1544143509149968_8385839179246217899_n

Suomen rautatieasemien uuden kuulutusäänen haku on edennyt siihen vaiheeseen, että finaaliin päässeet äänet on valittu. Äänen valintakriteerit olivat tiukat, joten karsinta oli kovaa. Hakemuksia tuli yhteensä 53, joista jatkoon valittiin viisi ääntä; kolme naisääntä ja kaksi miesääntä. Seuraavaksi kansalaisilla on mahdollisuus kertoa oma mielipiteensä suosikistaan uudeksi Asemien ääneksi.

Äänikandidaattien valinnoissa raati painotti äänen selkeyttä ja esteettömyyttä, äänen miellyttävyyttä ja soveltuvuutta asemakuulutuksiin sekä puheen rytmitystä. Myös kielitaitoa mitattiin, sillä yhden toimittajan tulee hallita kuulutukset niin suomeksi, ruotsiksi kuin englanniksikin.

Finaaliviisikon ääninäytteet tullaan soittamaan autenttisessa ympäristössä Helsingin päärautatieasemalla ja Tampereen rautatieasemalla. Kaikilla ihmisillä on siis mahdollisuus vaikuttaa tulevaan rautatieasemien ääneen äänestämällä suosikkiaan. Myös media on tervetullut mukaan kuuntelutapahtumiin.

  • Helsingin päärautatieasemalla äänet kuullaan tiistaina 9.9.2014 klo: 14.30–15.30 välisenä aikana.
  • Tampereen rautatieasemalla keskiviikkona 10.9.2014 klo: 10.00–12.00 välisenä aikana.

Paikan päällä ääniä on kuuntelemassa myös raati sekä raadin kutsumia edustajia erityisryhmistä. Esimerkiksi näkövammaisten sekä vieraskielisten tarpeet tullaan huomioimaan kuulutusäänen valinnassa erityisen hyvin.

Finaaliäänten äänestys tapahtuu joko rautatieasemilla jaettavilla äänestyslipukkeilla tai internetissä myöhemmin ilmoitettavassa osoitteessa. Äänet on myös mahdollista kuunnella internetissä 9.9.2014 – 14.9.2014 välisenä aikana samassa osoitteessa, jossa äänestyskin tapahtuu.

Äänien soitossa otetaan huomioon muu rautatieliikenne ja siihen liittyvät kuulutukset, joten esimerkiksi poikkeuskuulutusten sattuessa finaaliäänten soitto keskeytetään. Mahdollisuuksien mukaan äänet soitetaan kuitenkin yhteen putkeen, jotta vertailu äänten välillä on tasapuolista.

Suomen lähes 180 rautatieasemalla annetaan päivittäin junaliikenteen aikatauluista ja muusta toiminnasta lähes 15 000 erilaista kuulutusta matkustajille. Liikennevirasto vastaa rautatieasemien kuulutuksista, mutta tähän asti kuulutuksissa kuultavat äänet on ostettu VR:ltä. Vuoden 2015 alusta Liikennevirasto vastaa itse äänestä ja samassa yhteydessä uusitaan kuulutusjärjestelmä vastaamaan nykyajan vaatimuksia.

Bookmark the permalink.